Το ραβανί είναι ένα παραδοσιακό, αρωματικό και σιροπιαστό γλυκό, που ταιριάζει απόλυτα με τη γιορτινή ατμόσφαιρα της 25ης Μαρτίου. Η εκδοχή αυτή με αμύγδαλα προσδίδει μια ιδιαίτερη νοστιμιά και το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό.

Υλικά για το ραβανί

  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 200 ml γιαούρτι
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. αμύγδαλα φιλέ

Για το σιρόπι

  • 500 ml νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, τη φλούδα και την κανέλα για 5-7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

  1. Φτιάχνουμε το ραβανί:
  • Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι και τη βανίλια, ανακατεύοντας καλά.
  • Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα.
  • Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  1. Σιροπιάζουμε και σερβίρουμε:

Μόλις βγει από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφηθεί και σερβίρουμε με λίγη τριμμένη καρύδα ή έξτρα αμύγδαλα από πάνω.

Συμβουλή σερβιρίσματος

Το ραβανί ταιριάζει τέλεια με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή γιαούρτι! Ένα γλυκό παραδοσιακό και γιορτινό, ιδανικό για κέρασμα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.