Το ραβανί είναι ένα παραδοσιακό, αρωματικό και σιροπιαστό γλυκό, που ταιριάζει απόλυτα με τη γιορτινή ατμόσφαιρα της 25ης Μαρτίου. Η εκδοχή αυτή με αμύγδαλα προσδίδει μια ιδιαίτερη νοστιμιά και το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό.
Υλικά για το ραβανί
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 200 ml γιαούρτι
- 100 ml ηλιέλαιο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. αμύγδαλα φιλέ
Για το σιρόπι
- 500 ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, τη φλούδα και την κανέλα για 5-7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Φτιάχνουμε το ραβανί:
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι και τη βανίλια, ανακατεύοντας καλά.
- Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα.
- Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Σιροπιάζουμε και σερβίρουμε:
Μόλις βγει από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφηθεί και σερβίρουμε με λίγη τριμμένη καρύδα ή έξτρα αμύγδαλα από πάνω.
Συμβουλή σερβιρίσματος
Το ραβανί ταιριάζει τέλεια με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή γιαούρτι! Ένα γλυκό παραδοσιακό και γιορτινό, ιδανικό για κέρασμα!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply