Αυτή η συνταγή είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ μεσογειακής γεύσης και απλότητας. Οι μελιτζάνες όταν ψήνονται αποκτούν μια γλυκιά και καπνιστή γεύση, ενώ το χαλούμι προσθέτει την αλμυρή του πινελιά. Είναι ένα ελαφρύ αλλά νόστιμο πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί είτε ως κύριο είτε ως συνοδευτικό. Εύκολο στην προετοιμασία και γεμάτο αρώματα, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για καλοκαιρινά γεύματα στη βεράντα ή για ένα υγιεινό και γρήγορο δείπνο.

Υλικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 250 γρ. χαλούμι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Φρέσκα μυρωδικά για το γαρνίρισμα (π.χ. μαϊντανός ή δυόσμος)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία Μελιτζάνας: Κόψε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, περίπου 1 εκατοστό πάχος. Πασπάλισε με λίγο αλάτι και άφησέ τες για περίπου 20 λεπτά σε ένα τρυπητό για να αποβάλουν τα υγρά τους.
  2. Ψήσιμο Μελιτζάνας: Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C ή άναψε τη σχάρα. Σκούπισε τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας και άλειψέ τες με ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο. Τοποθέτησέ τες σε ένα ταψί ή απευθείας στη σχάρα και ψήσε για 15-20 λεπτά, γυρίζοντάς τες στο ενδιάμεσο, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Ψήσιμο Χαλουμιού: Εν τω μεταξύ, κόψε το χαλούμι σε φέτες περίπου 1 εκατοστό πάχος. Ζέστανε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή χρησιμοποίησε τη σχάρα και ψήσε το χαλούμι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσει.
  4. Σερβίρισμα: Τοποθέτησε τις ψητές μελιτζάνες σε ένα πιάτο και πρόσθεσε τις φέτες χαλουμιού από πάνω. Ρίξε χυμό λεμονιού, πασπάλισε με φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη και καρύκευσε με αλάτι και πιπέρι. Για έξτρα γεύση, γαρνίρισε με φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό ή δυόσμο.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Γεμιστές μελιτζάνες με κιμά και κρέμα φέτας

Leave a Reply

Your email address will not be published.