Η ψαρόσουπα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και υγιεινά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Προσφέρει μια απολαυστική ισορροπία γεύσεων και θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι ιδανική για τους λάτρεις των θαλασσινών. Μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα ανάλογα με τα ψάρια που διαθέτουμε και συνοδεύεται τέλεια με φρέσκο ψωμί.

Υλικά:

  • 1 κιλό φρέσκο ψάρι (ροφό, σφυρίδα ή σκορπίνα)
  • 2-3 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κολοκυθάκι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μερικά φύλλα δάφνης
  • Μερικά κλωναράκια μαϊντανό

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία ψαριού: Καθαρίστε το ψάρι, αφαιρώντας τα λέπια και τα εντόσθια. Ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό.
  2. Βράσιμο λαχανικών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε νερό και προσθέτετε τις πατάτες, τα καρότα, το κολοκυθάκι, το κρεμμύδι κομμένο στη μέση και τα φύλλα δάφνης. Αφήστε τα να βράσουν για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθήκη ψαριού: Τοποθετήστε το ψάρι πάνω από τα λαχανικά και αφήστε το να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός του. Αφαιρέστε το ψάρι προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
  4. Πολτοποίηση λαχανικών: Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και μερικά από τα λαχανικά (όχι όλα) και πολτοποιήστε τα με λίγο από το ζωμό στο μπλέντερ, για να δώσετε πιο πηχτή υφή στη σούπα.
  5. Τελικές πινελιές: Σουρώστε το ζωμό, αν επιθυμείτε πιο καθαρή σούπα, και επιστρέψτε τον στην κατσαρόλα μαζί με τον πολτό λαχανικών. Προσθέστε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για άλλα 5-10 λεπτά.
  6. Σερβίρισμα: Ξεκοκαλίστε το ψάρι και προσθέστε τα κομμάτια στη σούπα ή σερβίρετέ το ξεχωριστά. Γαρνίρετε με μαϊντανό και απολαύστε τη ζεστή.

Καλή σας όρεξη!

Διάβασε επίσης:

Γευστικότατη ψαρόσουπα ή αλλιώς κακαβιά, για τα κρύα!