Το Ratatouille είναι ένα παραδοσιακό Γαλλικό πιάτο με λαχανικά, από τη Νίκαια της Γαλλίας, το οποίο είναι δημοφιλές κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου ως ένα εύκολο καλοκαιρινό πιάτο. Συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό αλλά μπορεί να γίνει και το κυρίως πιάτο με προσθήκη ζυμαρικών ή ψωμιού.
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 4-5 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- 4 μικρά προς μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
- 2 μέτριες μελιτζάνες, με κοτσάνι, κομμένες σε φέτες
- μέτρια κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
- μέτρια πράσινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος άνηθος
- 2 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης
- 2 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 °C και αλείψτε το ελαιόλαδο σε ένα ταψί. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα και τις πιπεριές σε ένα μπολ. Πασπαλίστε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι τα λαχανικά και περιχύστε με το ελαιόλαδο. Στρώστε τα λαχανικά στο τηγάνι και καλύψτε σφιχτά με αλουμινόχαρτο, ψήνοντας για μια ώρα. Αφαιρέστε από το φούρνο και πασπαλίστε με φρέσκα μυρωδικά.