Όλοι πρέπει να ξέρουν πώς να φτιάχνουν τυρί κουνουπίδι. Και μην σταματάτε στο κουνουπίδι! Είναι ο τέλειος τρόπος για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά που έχετε στο ψυγείο σας! Ίσως προσθέσετε λίγο λευκό κρασί στη σάλτσα τυριού για μια γευστική πινελιά.

Συστατικά

  • 1 μέτριο κουνουπίδι (περίπου 700g), κομμένο σε μπουκίτσες, το μίσχο σε φέτες και πράσινα εξωτερικά φύλλα χοντροκομμένα
  • 50g βούτυρο
  • 50g απλό αλεύρι (ή απλό αλεύρι χωρίς γλουτένη)
  • 500ml γάλα
  • 120g ώριμο τσένταρ, χοντροτριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα αγγλικής ή Ντιζόν
  • θαλασσινό αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C/180C.
  2. Γεμίζουμε στο μισό μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να βράσει. Προσθέστε τις μπουκίτσες, τα φύλλα και τον κομμένο μίσχο για 4-5 λεπτά ή έως ότου οι μπουκίτσες είναι μόλις τρυφερές όταν δοκιμάζονται με τη μύτη του μαχαιριού. Στραγγίζουμε σε τρυπητό και ρίχνουμε σε ένα ρηχό ταψί.
  3. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα. Χτυπάμε μαζί με το σύρμα σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει παχύρρευστο.
  4. Προσθέστε περίπου το μισό από το τριμμένο τυρί και τη μουστάρδα. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το τυρί. Προσθέστε λίγο ακόμα γάλα αν πήξει πολύ η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε.
  5. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού το ψημένο κουνουπίδι και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
  6. Τοποθετήστε το σε ένα ταψί και ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να ροδίσουν. Σερβίρισμα.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Ψητό κουνουπίδι με παρμεζάνα και βότανα