Οι Ποντιακοί κιοφτέδες με πλιγούρι και πατάτες είναι μια παραδοσιακή συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά και γεμάτες γεύσεις. Αυτή η συνταγή φέρνει στο πιάτο την αυθεντική γαστρονομία του Πόντου, με τα αρώματα του κύμινου και της πάπρικας να θυμίζουν σπιτικές, ζεστές αναμνήσεις. Εύκολοι στην παρασκευή και ιδανικοί για κάθε περίσταση, οι κιοφτέδες αυτοί αποτελούν μια θρεπτική επιλογή που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

Υλικά:

  • 500 γρ. πλιγούρι
  • 3 πατάτες, βρασμένες και λιωμένες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. αλεύρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμασία πλιγουριού: Σε ένα μπολ, μουσκεύουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά.
  2. Ανακάτεμα υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το πλιγούρι, τις λιωμένες πατάτες, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθήκη μπαχαρικών: Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.
  4. Σχηματισμός κιοφτέδων: Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα και πλάθουμε σε μπαλάκια ή μακρόστενους κιοφτέδες.
  5. Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τους κιοφτέδες μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
  6. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε ζεστούς τους κιοφτέδες, συνοδεύοντας με γιαούρτι ή μια φρέσκια σαλάτα.

Καλή όρεξη!

Διάβασε επίσης:

Τοματοκεφτέδες: Το ζουμερό ορεκτικό για όλα τα γούστα!