Paleo, Dukan, Atkins, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα διαιτών που έχουν πάρει δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, υποσχόμενες είτε πιο υγιεινή διατροφή, είτε απώλεια βάρους, είτε και τα δύο. Ανάλογα με τα “θέλω” μας, είχαμε διάφορες επιλογές για να επιτύχουμε τους στόχους μας ή απλά διάφορες επιλογές για να “πειραματιστούμε” με τη διατροφή μας, πέρα από αυτά που είχαμε μάθει/ συνηθίσει. Και φυσικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όλο και κάποια καινούρια δίαιτα προκύπτει η οποία υπόσχεται ότι μπορεί να καταφέρει και τα δύο: καλύτερη υγεία με παράλληλη απώλεια βάρους. Η τελευταία τάση στη διατροφή που κάνει θραύση ονομάζεται δίαιτα pollotarian και ισχυρίζεται ότι μπορεί να καταφέρει να βελτιώσει και την υγεία και την εμφάνισή μας. Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει όμως pollotarian diet.
Τις περισσότερες φορές οι δίαιτες έχουν συγκεκριμένα σημεία όπου εστιάζουν: έχουμε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, έχουμε δίαιτες χαμηλών λιπαρών, δίαιτες θερμιδικού ελλείματος… Στο κέντρο αυτής της δίαιτας βρίσκεται ένα βασικό συστατικό: το κοτόπουλο (από εκει προέρχεται άλλωστε και το όνομα της δίαιτας, pollo στα Ιταλικά/ Ισπανικά). Επι της ουσίας λοιπόν, όποιος ακολουθεί pollotarian διατροφή καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες κοτόπουλου, ενώ αποφεύγει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και χοιρινού. Μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που απλά δεν του αρέσει το βοδινό ή κάποιον που σκέφτεται να γίνει vegeterian, αλλά δεν θέλει να κάνει απότομη αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες (εξού και συχνά σε άρθρα αναφέρεται και ως pollo-vegetarian, μια ενδιάμεση κατάσταση, καθώς συμπεριλαμβάνει κοτόπουλο και τροφές με φυτική βάση όπως δημητριακά ολικής, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και υγιή λιπαρά).
Τα πλεονεκτήματα μιας pollotarian διατροφής φαίνονται να είναι αρκετά: όπως ξέρουμε (και έχει επιβεβαιωθεί ιατρικά) το κόκκινο κρέας έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από ότι το κοτόπουλο ή το ψάρι. Καθώς τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορούν να ανεβάσουν τη χοληστερίνη μας και σε βάθος χρόνου να προκαλέσουν καρδιακές ασθένειες, η αλλαγή από κόκκινο κρέας σε κοτόπουλο ή και ψάρι μπορεί όντως να ωφελήσει την υγεία μας. Επιπλέον, καθώς η διατροφή αυτή περιέχει αυξημένες ποσότητες φυτικών τροφών έχει αυτομάτως μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, μια φυτική δίαιτα έχει βρεθεί ότι προωθεί υγιή επίπεδα της HDL (γνωστή ως “καλή χοληστερίνη), η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου, αλλά και του διαβήτη Τύπου 2.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε οτι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Harvard Health (εδώ) έδειξε ότι άτομα με αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου σε βάθος 25ετίας. Η ίδια έρευνα κατέληξε ότι αυτές οι πιθανότητες μειώνονται ως και 42% όταν τα εν λόγω άτομα αντικατέστησαν μια από τις μερίδες κόκκινου κρέατος που κατανάλωναν με κοτόπουλο.
Εννοείται πως πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε δίαιτα ή ειδική διατροφή πρέπει να έχουμε συμβουλευθεί το γιατρό μας ώστε να είμαστε σίγουροι οτι είναι ασφαλής ή οτι δεν έρχεται σε αντίθεση με το προσωπικό μας ιατρικό ιστορικό.