Αυτό το βρετανικό κλασικό γλυκό, η πίτα μπανόφι είναι μια εύκολη συνταγή για ένα επιδόρπιο που θα τους ξετρελάνει όλους! Θα χρειαστείτε μια φόρμα βάθους 20cm για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή.
Συστατικά
Για τη βάση
- 150g μπισκότα digestive
- 75g βούτυρο
Για τη γέμιση της καραμέλας
- 75g βούτυρο
- 75g ελαφριά ζάχαρη μοσχοβάδο (μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη)
- 397g πλήρες συμπυκνωμένο γάλα (βλ. συμβουλή)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
- 300ml διπλή κρέμα
- 3 μικρές μόλις ώριμες μπανάνες, κομμένες σε φέτες
- 50g μαύρη σοκολάτα, λιωμένη ή σκόνη κακάο
Εκτέλεση
- Στρώνουμε τη βάση μιας βαθιάς αποσπώμενης φόρμας 20εκ. με χαρτί ψησίματος.
- Για να φτιάξετε τη βάση, θρυμματίστε τα μπισκότα σε ψίχουλα και λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να ενωθούν. Ρίξτε με ένα κουτάλι στη βάση της φόρμας και πιέστε με το πίσω μέρος μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Για να φτιάξουμε τη γέμιση, ζεσταίνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μια μικρή αντικολλητική κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το συμπυκνωμένο γάλα και αφήστε το να πάρει βράση, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά – μην το παραβράσετε γιατί θα γίνει κοκκώδες και σαν φοντάν. Προσθέτουμε τη βανίλια και αδειάζουμε στη φόρμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.
- Τοποθετήστε τις φέτες μπανάνας σε τακτοποιημένους κύκλους πάνω από την καραμέλα. Ρίξτε με κουτάλι την κρέμα από πάνω και ισιώστε. Βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Βγάζουμε το στεφάνι από τη φόρμα και κάνουμε ζιγκ ζακ τη λιωμένη σοκολάτα από πάνω ή πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο.
Extra tips
Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε 397g κονσέρβα καραμέλας dulce de leche αντί για τη γέμιση της καραμέλας και να παραλείψετε το βήμα 3. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι για να φτιάξετε μια παραλλαγή αλατισμένης καραμέλας. Αυτή η συνταγή θα φτιάξει επίσης δαχτυλίδια 8 x 7cm για να φτιάξετε μεμονωμένες πίτες. Η βάση και η καραμέλα μπορούν να ετοιμαστούν έως και μια μέρα πριν και να μείνουν στο ψυγείο. Συναρμολογήστε με την μπανάνα και την κρέμα ιδανικά την ίδια ημέρα. Δεν είναι κατάλληλο για κατάψυξη.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;