Συμπληρώστε αυτήν την γευστική πίτα με κοτόπουλο και φασόλια με τριμμένο φύλλο – είναι πιο ελαφριά και πιο γρήγορη από την παραδοσιακή κρούστα και προσθέτει μια ικανοποιητική τραγανή γεύση.
Συστατικά
- 1 κεφάλι κουνουπίδι, αφαιρούμε τα φύλλα και κόβουμε σε μπουκίτσες
- 3 κουταλιές της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε κομμάτια 2cm
- 400g μπούτια κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα, χωρίς το δέρμα και κομμένα σε κύβους
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι απλό ή ολικής αλέσεως
- 500ml ζωμός κοτόπουλου
- 200ml γάλα (οποιουδήποτε τύπου)
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, φύλλα μαζεμένα
- 2 κουταλιές της σούπας crème fraîche με μειωμένα λιπαρά
- 400γρ φασόλια κανελίνια, στραγγισμένα
- 6–8 φύλλα ζύμης
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το σιρβίρισμα
- 400g μπρόκολο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μέθοδος
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C/180C, στον αέρα. Ρίξτε το κουνουπίδι και 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα ταψί πίτας 2,5 λίτρων ή σε μεγάλη φόρμα ψησίματος. Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το πράσο και μαγειρέψτε απαλά για 7-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέστε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας όσο χρειάζεται. Πασπαλίστε το αλεύρι πάνω από το κοτόπουλο στο τηγάνι και ανακατέψτε, στη συνέχεια ανακατέψτε σταδιακά τον ζωμό κοτόπουλου, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι για να ξύσετε τυχόν χρυσαφί κομμάτια κρούστας από τον πάτο του τηγανιού. Μόλις προσθέσετε όλο τον ζωμό, προσθέστε τα πράσα ξανά στο τηγάνι, μαζί με το γάλα, τη δάφνη και τα φύλλα θυμαριού. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, στη συνέχεια κατεβάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα την crème fraîche και τα φασόλια κανελίνι. Αφαιρέστε και πετάξτε το φύλλο δάφνης, στη συνέχεια δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε.
- Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι, ρίξτε το περιεχόμενο του τηγανιού στο ταψί της πίτας. Πάρτε ένα κομμάτι φύλλο και τρίψτε το στο χέρι σας. Τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση της πίτας στο ταψί και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο φύλλο για να καλύψει το πάνω μέρος της πίτας. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η ζύμη.
- Για το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε σε ένα ταψί το μπρόκολο. Κάντε μασάζ στο μπρόκολο με το ελαιόλαδο και ψήστε το για 3-4 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των στελεχών του μπρόκολου. Σερβίρουμε μαζί με την πίτα.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;