Μια απολαυστική χειμωνιάτικη vegan πίτα με πλούσια μανιτάρια και γλυκά ασκαλώνια που θα κάνει τις κρύες νύχτες σας πολύ πιο ζεστές. Το vegan comfort food στα καλύτερά του.
Υλικά
- 15g αποξηραμένα ανάμεικτα μανιτάρια
- 250ml βρασμένο νερό
- 4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- 300g ασκαλώνια, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση αν είναι μεγάλα (προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ρίζα ανέπαφη, ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 400g ανάμεικτα μανιτάρια, κάστανο, κουμπί, shiitake, portabello, κομμένα σε φέτες ή σε τέταρτα αν είναι μεγάλα
- 330ml pale ale (vegan)
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 κουταλιές της σούπας ζελέ φραγκοστάφυλου
- 1 κουταλιά της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού ή 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ ανακατεμένο με 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- 180g μαγειρεμένα και ξεφλουδισμένα κάστανα (η συσκευασία κενού είναι μια χαρά)
- θαλασσινό αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη vegan ζύμη
- 300g απλό αλεύρι, συν έξτρα για το ζύμωμα
- 1 κουταλάκι ψιλό θαλασσινό αλάτι
- 100g ηλιέλαιο
- 5-6 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- 1 κουταλιά της σούπας aquafaba (κονσέρβα ρεβυθόνερο) ή φυτικό γάλα, όπως γάλα σόγιας ή αμυγδάλου
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μικρό μπολ και ρίχνουμε από πάνω το νερό που μόλις βράσαμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζουμε τα ασκαλώνια και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα. Το βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο ίδιο τηγάνι και τηγανίζουμε τα ανάμεικτα μανιτάρια για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε τα μουλιασμένα μανιτάρια και το λικέρ τους, τη μπύρα, τον θρυμματισμένο κύβο ζωμού, τον πουρέ ντομάτας, το ζελέ φραγκοστάφυλου, την καστανή ζάχαρη, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε τα ασκαλώνια και τα κρεμμύδια ξανά στο τηγάνι. Καρυκεύουμε με λίγο αλάτι και πολύ αλεσμένο μαύρο πιπέρι.
- Αφήνουμε το υγρό να σιγοβράσει ελαφρά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ανακατεύουμε το νερό με το κορν φλάουρ σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν και το ρίχνουμε στο μείγμα των μανιταριών. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τα κάστανα και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα των μανιταριών σε ένα ταψί για πίτα 1,5 λίτρου και αφήστε το να κρυώσει πριν το γεμίσετε με ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.
- Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε πρώτα με ένα πιρούνι και μετά με τα δάχτυλά μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Δεν αφήνουμε το μείγμα να ενωθεί σε μπάλα, πρέπει να παραμείνει σε υγρά κομμάτια.
- Προσθέτουμε το κρύο νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και μετά τα χέρια μας, μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να σχηματιστεί μια λεία μπάλα.
- Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με αλεύρι. Πασπαλίζουμε έναν πλάστη με λίγο ακόμα αλεύρι και, στη συνέχεια, ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να έχει πάχος περίπου 7,5 mm. Κόβουμε έναν κύκλο ζύμης που είναι περίπου 3cm μεγαλύτερος από το ταψί της πίτας που περιέχει τη γέμιση. Κρατήστε τα στολίδια για διακόσμηση.
- Αλείβουμε το χείλος του ταψιού με λίγη ακουαφάμπα ή φυτικό γάλα και από πάνω τοποθετήστε τη ζύμη. Πιέστε καλά τις άκρες για να σφραγιστούν και κόβουμε τυχόν περίσσεια με ένα μαχαίρι. Αλείβουμε τη ζύμη παντού με aquafaba ή γάλα.
- Χρησιμοποιούμε τα στολίδια για να φτιάξετε διακοσμητικά για την πίτα. Αλείβουμε με περισσότερο aquafaba ή γάλα.
- Ψήνουμε την πίτα για 45–50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ζεσταθεί η γέμιση. Σερβίρουμε με φρεσκομαγειρεμένα πράσινα λαχανικά και πολτοποιούμε.
Tips:
Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φύλλο έτοιμης σφολιάτας χωρίς γαλακτοκομικά, αντί για τη σπιτική ζύμη με κρούστα.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;