Κάποιες φορές είναι ωραίο να πειραματιζόμαστε με τη ζύμη. Οι συνταγές που μπορούμε να ανακαλύψουμε είναι πραγματικά απεριόριστες. Αν θέλεις λίγο να ξεφύγεις από το κλασικό τυροπιτάκι, δοκίμασε να φτιάξεις αυτά τα πικάντικα πιτάκια με κιμά και πιπεριές. Σίγουρα θα αποτελέσουν μια ξεχωριστή πρόταση για το οικογενειακό τραπέζι και θα ενθουσιάσουν τα μικρά παιδιά.
Υλικά για 4 μερίδες
375 γρ. αλεύρι
1 αυγό
αλάτι
ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
2 κρεμμύδια κομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ κύμινο
1 κ.γ κουρκουμάς
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 πιπεριές ψιλοκομμένες
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με 1 κ.γ αλάτι και 2 κ.σ από το βούτυρο. Χτυπάμε το αυγό με 250 ml νερό και τα πλάθουμε όλα μαζί, μέχρι να γίνουν μια αραιή ζύμη. Την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Την αλείφουμε με λάδι, την κλείνουμε καλά με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 2-3 ώρες. Σε ένα τηγάνι ή γουοκ ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά, το κύμινο, τις πιπεριές, αλατίζουμε και προσθέτουμε τον κιμά. Τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει ο κιμάς. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια και την πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα ανοίγουμε σε στρογγυλά φύλλα και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μη μας ξεραθούν. Χτυπάμε το αυγό. Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός τηγανιού και τοποθετούμε ένα ένα τα πιτάκια. Τα αλείφουμε με αυγό, βάζουμε 2 κουταλιές από τη γέμιση και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά. Κλείνουμε τα πιτάκια, πιέζοντας ελαφρά στις άκρες.
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.