Σήμερα θα σας προτείνουμε μια διαφορετική ιδέα για την ιταλική πίτσα. το αγαπημένο σε όλους “πεϊνιρλί”. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιταλική πίτσα ή καλτσόνε, το “πεϊνιρλί” έχει σχήμα ανοιχτού σκάφους με διπλωμένες άκρες και τα βασικά συστατικά του λιώνουν υπέροχα στη μέση!
Για τη ζύμη:
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- 235 g γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 30 ml ελαιόλαδο (3 κουταλιές της σούπας)
- 25 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 κσ αλάτι
- 8 γρ μαγιά ξερή (2 1/2 κ.σ.)
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:
- 400 γραμμάρια τυρί κασέρι ή αν προτιμάτε μπορείτε να βάλετε μείγμα από μοτσαρέλα, ένταμ, γκούντα και τυρί τσένταρ
- 150γρ. μπέικον
- 1 πράσινη πιπεριά
Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή ξεκινήστε προετοιμάζοντας πρώτα τη ζύμη. στο μπολ του μίξερ προσθέτουμε το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου), τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, να διαλυθεί εντελώς η μαγιά. Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Χρησιμοποιήστε το γάντζο ζύμης για να ανακατέψετε τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 5-7 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και ελαστική και να τυλίγεται εύκολα.
Αλείψτε ελαφρά τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη σε ένα μεγάλο μπολ και καλύψτε τη με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός της.
μόλις διπλαστιαστεί βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και χωρίστε τη σε 6 ίσες μερίδες. Τεντώστε τη ζύμη και πλάθετε σε οβάλ, λεπτές μερίδες, σαν βάση πίτσας.
Τοποθετήσετε τα τριμμένα τυριά πάνω από την απλωμένη ζύμη και διπλώστε τις γωνίες της ζύμης για να σχηματίσετε την κρούστα της . Φροντίστε να σφίξετε τις άκρες έτσι ώστε η ζύμη να κολλήσει μεταξύ τους και να μην ξεδιπλωθεί κατά το ψήσιμο. Διπλώστε πρώτα την κάτω άκρη. Στερεώστε τις άκρες πιέζοντάς τις σταθερά ή σφραγίζοντας τις με λίγο νερό. Ξεκινήστε να διπλώνετε την επάνω άκρη με τον ίδιο τρόπο που κάνατε για το κάτω μέρος. Τέλος διπλώστε τις δύο άκρες δημιουργώντας ένα σχήμα βάρκας με ανασηκωμένες άκρες. Αυτά θα κρατήσουν τα συστατικά σας στη θέση τους. Κόβουμε το μπέικον και τις πιπεριές σε μικρές λωρίδες. Προσθέτουμε από πάνω το μπέικον και τις πιπεριές απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και ψήνουμε τα πεϊνιρλί για 20 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το πεϊνιρλί να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Φυσικά, αναλόγως με τις προτιμήσεις που έχει ο καθένας, μπορεί να βάλει οποιοδήποτε υλικό επιθυμεί.
Καλή σας απόλαυση!!