Σήμερα Παρασκευή δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα από το να μαγειρέψετε το αγαπημένο όλων μας, παστίτσιο. Θα χαρούν όλοι στην οικογένεια. Δείτε βήμα βήμα πως θα φτιάξουμε το λατρεμένο παστίτσιο.
Τι θα χρειαστείτε για το αγαπημένο μας φαγητό – το παστίτσιο:
Για τον κιμά
- 1 κιλό κιμά βόειο
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και αυτές
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες με τους χυμούς τους
- 2 κουταλιές της σούπας πολτός ντομάτας
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (ω, ναι)
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- Φρέσκο θυμάρι για το άρωμα
- 2 φύλλα δάφνης
Για την μπεσαμέλ
- 100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
- 4 κούπες γάλα
- 50 γραμμάρια βούτυρο
- 2 κρόκοι αυγού και ένα κανονικό αυγό
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας σκόνη γαρύφαλλο
- Αλάτι και πιπέρι
Για τα μακαρόνια
- 1 πακέτο πέννες
- 2 μεγάλα αυγά
- 100 γραμμάρια τριμμένη φέτα
- Μισό ματσάκι ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
- Λίγο φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση της συνταγής
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου.
- Για τον κιμά, ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, την ζάχαρη και το θυμάρι. Σωτάρετε για 3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Ρίξτε και τον πολτό ντομάτας και σωτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Μετά, προσθέτετε άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τον κιμά, οπότε και ανακατεύετε καλά για 4-5 λεπτά. Τέλος, βάζετε και τις ντομάτες, και την κανέλα. Χαμηλώστε λίγο την φωτιά και αφήστε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά μέχρι η σάλτσα να έχει δέσει και το κρέας να έχει μαγειρευτεί καλά.
- Για την μπεσαμέλ: ζεσταίνετε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι με το που λιώνει το βούτυρο και αρχίζετε να ανακατεύετε με ένα σύρμα. Ανακατεύουμε ώστε να μην σβολιάσει το αλεύρι. Σωτάρουμε για 3-5 λεπτά. Όταν το μείγμα αρχίσει να γίνει καφετί προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας. Σταματάμε το ανακάτεμα όταν η μπεσαμέλ γίνει κρεμώδης. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με το γούστο μας. Βάζουμε και το γαρύφαλλο και την γραβιέρα. Αφήστε 3-4 κουταλιές γραβιέρας για να την ρίξετε πάνω από το παστίτσιο. Τελευταίους βάζουμε τους 2 κρόκους αυγού και ανακατεύουμε λίγο ακόμη.
-
Για τα μακαρόνια, βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά λιγότερα από ότι λέει το πακέτο. Τα μακαρόνια είναι καλύτερο να είναι αλ ντέντε ώστε να μην παραμαλακώσουν κατά το ψήσιμο. Στραγγίξτε τα και αφήστε τα στο πλάι.
-
Ρίξτε λίγο λάδι σε ένα ταψί. Απλώστε ομοιόμορφα τα μακαρόνια. Ρίξτε και το αυγό από πάνω. Συνεχίστε με το θυμάρι ή την ρίγανη, τον μαϊντανό, την τριμμένη φέτα και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Τώρα, ρίξτε μία στρώση από την μπεσαμέλ. Μετά ρίχνετε τον κιμά και την δεύτερη στρώση μπεσαμέλ. Προσέξτε όλες οι στρώσεις να είναι ομοιόμορφες. Τελευταία ρίχνετε την τριμμένη γραβιέρα. Ψήστε για 40 λεπτά στους 250 βαθμούς κελσίου μέχρι η μπεσαμέλ να αποκτήσει ένα ωραίο καφέ χρώμα.