Το λαχανόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Το φτιάχνουν σταθερά εδώ και δεκαετίες οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες στην οικογένεια, επειδή είναι ένα πιάτο που ταιριάζει πολύ με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, αποτελώντας μια τέλεια εναλλακτική αν δε θες να μαγειρέψεις κρέας. Δοκίμασε να φτιάξεις σήμερα την παρακάτω συνταγή για λαχανόρυζο.
Υλικά
500γρ. λάχανο λευκό
1 μεγάλο πράσο
1 κρεμμύδι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
30ml ελαιόλαδο
50γρ. ρύζι
550ml ζωμό λαχανικών
4 κλωναράκια μαϊντανό
4 κλωναράκια άνηθο
αλάτι
πιπέρι
Για το αβγολέμονο
2 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
χυμό από 1-2 λεμόνια
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το λάχανο, το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το πλένουμε πατώντας το με τα χέρια ώστε να χάσει τον όγκο του. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το ζωμό, αλάτι, πιπέρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το ρύζι. Στο τέλος προσθέτουμε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον άνηθο.
Διαβάστε επίσης:
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.