Ετοιμαστείτε να ξεκινήσετε ένα γαστρονομικό ταξίδι απόλαυσης με αυτό το κλασικό ιταλικό επιδόρπιο, το Tiramisu. Συνδυάζοντας λεπτές στρώσεις ladyfingers εμποτισμένες με πλούσιο καφέ και μια λαχταριστή κρέμα μασκαρπόνε, αυτή η λαχταριστή απόλαυση είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Με την τέλεια ισορροπία γλυκύτητας και έναν υπαινιγμό πικρίας, κάθε μπουκιά θα σας μεταφέρει στον παράδεισο.

Συστατικά:

  • 200 γρ μπισκότα ladyfinger (savoiardi)
  • 250 ml δυνατός βρασμένος καφές, δροσερός
  • 50 ml λικέρ καφέ (προαιρετικά)
  • 3 μεγάλα αυγά χωρισμένα
  • 120 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 500 γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

Οδηγίες:

  1. Φτιάξτε ένα δυνατό φλιτζάνι καφέ και αφήστε τον να κρυώσει εντελώς. Αν θέλετε, προσθέστε το λικέρ καφέ για να βελτιώσετε τη γεύση.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Αφήστε τα ασπράδια στην άκρη για μελλοντική χρήση.
  3. Προσθέστε την κρυσταλλική ζάχαρη στους κρόκους των αβγών και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και κρεμώδες.
  4. Ενσωματώνουμε το τυρί μασκαρπόνε στο μείγμα των κρόκων του αυγού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματίσει σφιχτές κορυφές. Στη συνέχεια, διπλώστε απαλά τη σαντιγί στο μείγμα μασκαρπόνε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αυτό θα δημιουργήσει μια ελαφριά και αέρινη υφή.
  6. Σε ένα άλλο καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να φτάσουν σε σφιχτές κορυφές. Διπλώστε προσεκτικά τα ασπράδια στο μείγμα μασκαρπόνε, φροντίζοντας να ενωθούν πλήρως.
  7. Τώρα, ήρθε η ώρα να συναρμολογήσετε το τιραμισού. Βουτήξτε κάθε μπισκότο ladyfinger στον κρύο καφέ και τοποθετήστε τα σε μια στρώση στον πάτο ενός ορθογώνιου σκεύους (περίπου 20×20 εκ.).
  8. Απλώστε το μισό μείγμα της κρέμας μασκαρπόνε ομοιόμορφα πάνω από τα μουλιασμένα ladyfingers.
  9. Επαναλάβετε τη διαδικασία βουτώντας τα υπόλοιπα στον καφέ και τοποθετώντας τις ως τη δεύτερη στρώση.
  10. Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα κρέμας μασκαρπόνε πάνω στη δεύτερη στρώση ladyfingers, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  11. Χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα, πασπαλίστε τη σκόνη κακάο πάνω από το τιραμισού, δημιουργώντας ένα δελεαστικό στρώμα σοκολάτας.
  12. Καλύψτε το πιάτο με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν και τα ladyfingers να μαλακώσουν.
  13. Όταν είναι έτοιμο να σερβίρετε, κόψτε το τιραμισού σε ατομικές μερίδες και απολαύστε το!

Σημείωση: Για μια επιπλέον πινελιά απόλαυσης, μπορείτε να γαρνίρετε κάθε μερίδα με τρίμματα σοκολάτας, φρέσκα μούρα ή πασπαλίζουμε με κανέλα.

Καλή όρεξη!