Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ παντζάρια με κάρυ στο παρελθόν, είναι η στιγμή να το κάνετε γιατί είναι κάτι ξεχωριστό. Η γλυκιά, γήινη γεύση του παντζαριού ταιριάζει πολύ με τα μπαχαρικά και μαγειρεύεται υπέροχα.
Συστατικά
- 14g αποξηραμένα φύλλα κάρυ
- 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους μαύρης μουστάρδας
- 1 κουταλάκι του γλυκού καυτή σκόνη κάρυ
- 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη καρύδα
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Κομμάτι τζίντζερ 5εκ
- φυτικό λάδι
- 1 κιλό παντζάρια ανάμεικτα, (περίπου 12 μεσαίου μεγέθους)
- 250γρ ώριμα ντοματίνια
- 320γρ άγριο ρύζι
- 400ml κονσέρβα ελαφρύ γάλα καρύδας
- 1 λεμόνι
- ½ μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
- 1 λάιμ
Για extra πιπεράτη γεύση
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1-2 φρέσκα μακριά κόκκινα τσίλι
- Κομμάτι τζίντζερ 5εκ
- 7γρ αποξηραμένα φύλλα κάρυ
Εκτέλεση
- Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα φύλλα κάρυ, τους σπόρους μουστάρδας, τη σκόνη κάρυ και την καρύδα και φρυγανίστε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να μυρίσουν. Βάλτε το σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε καλά.
- Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στον επεξεργαστή τροφίμων. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τα προσθέτουμε στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το φυτικό λάδι, μέχρι το μείγμα να γίνει μια πάστα.
- Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε κύβους 2εκ. Τοποθετήστε ξανά το τηγάνι στην εστία σε μέτρια φωτιά, προσθέστε την πάστα και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο παντζάρι. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και μαγειρέψτε για 25 λεπτά ή μέχρι να κολλήσει και να γίνει τραχύ, ανακατεύοντας συχνά.
- Ρίξτε τα ντοματίνια και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, πριν αρχίσετε να τα σπάτε με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας. Εν τω μεταξύ, μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Μετά από 10 λεπτά, ή αφού έχουν ψηθεί τελείως οι ντομάτες, ανακατεύουμε με το γάλα καρύδας και χυμό λεμονιού. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αν θέλετε το κάρυ λίγο πιο χαλαρό, προσθέστε λίγο νερό πριν το σερβίρετε.
- Για την πιπεράτη γεύση, τοποθετήστε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το λάδι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά για να μαλακώσουν και ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι τα μπαχαρικά να αρχίσουν να σκάνε και να μυρίζουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σε ένα μπολ στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
- Διαλέξτε τα φύλλα κόλιανδρου και κόψτε το λάιμ σε φέτες. Σερβίρετε το κάρυ με το ρύζι και την πιπεράτη σάλτσα, τα φύλλα κόλιανδρου σκορπισμένα από πάνω και τις φέτες λάιμ στο πλάι για στύψιμο.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;