Η οσπριάδα είναι ένα θρεπτικό και χορταστικό πιάτο που συνδυάζει διάφορα όσπρια σε μια μοναδική, αρωματική σούπα. Είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα, γεμάτη πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και γεύση. Με την προσθήκη μυρωδικών και λαχανικών, γίνεται ένα πλήρες γεύμα που απολαμβάνεται με τραγανό ψωμί και λίγο καλό ελαιόλαδο.

Υλικά

(Για 4-6 μερίδες)

  • 1/2 φλ. φακές
  • 1/2 φλ. ρεβίθια (μουλιασμένα από το βράδυ)
  • 1/2 φλ. φασόλια (λευκά ή μαυρομάτικα, μουλιασμένα από το βράδυ)
  • 1/2 φλ. κουκιά (προαιρετικά)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 ντομάτες, τριμμένες ή 1/2 κονσέρβα ντομάτα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Μαϊντανός ή φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά και τα καρότα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε τα μουλιασμένα όσπρια (εκτός από τις φακές) και προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τις φακές, την ντομάτα, τα μπαχαρικά και το φύλλο δάφνης. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα όσπρια.
  4. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε πιο πηχτή υφή, πολτοποιούμε λίγη από τη σούπα με ραβδομπλέντερ.
  5. Σερβίρουμε ζεστή με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή θυμάρι, λίγο έξτρα ελαιόλαδο και συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης: 

Οσπριάδα ή αλλιώς τουρλού οσπρίων

Leave a Reply

Your email address will not be published.