Η ελληνική κουζίνα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Μέση Ανατολή χάρη σε αιώνες μεταναστεύσεων και εισβολών. Οι ντολμάδες (σε λάχανο για παράδειγμα) είναι αρχικά ένα πιάτο της Μέσης Ανατολής, αλλά τα ντολμαδάκια (γεμισμένα αμπελόφυλλα) είναι ένα κοινό ορεκτικό σε κάθε ελληνικό εστιατόριο ή ντελικατέσεν. Μπορεί να σερβιριστεί και ως κρύο φαγητό με συνοδευτικό ένα γιαούρτι ή ζεστό με σάλτσα αυγολέμονο, αν θέλετε.

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι άψητο
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ή δυόσμο
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας (προαιρετικά) κουκουνάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 50 έως 60 φρέσκα ή κομμένα φύλλα σταφυλιού
  • 1 λεμόνι

Μέθοδος:

  1. Ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε, σκεπασμένο, για 5 λεπτά. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από αμπελόφυλλα, λεμόνι και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Δροσερός.
  2. Ξεπλύνετε τα αμπελόφυλλα με κρύο νερό. Αν είναι φρέσκα, τα ρίχνουμε σε βραστό νερό και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  3. Στο κέντρο κάθε φύλλου, γυαλιστερή επιφάνεια του φύλλου προς τα κάτω, τοποθετήστε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώστε τις άκρες του φύλλου πάνω από τη γέμιση και τυλίξτε την. (Μην τυλίγετε πολύ σφιχτά γιατί το ρύζι θα φουσκώσει).
  4. Καλύπτουμε τον πάτο μιας ρηχής κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα «ντολμαθάκια» το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τα «ντολμαθάκια» για να μην ανοίξουν, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα.

Καλή επιτυχία!