Ψάχνετε για μια αλάνθαστη συνταγή ψωμιού χωρίς γλουτένη; Η νόστιμη και εύκολη αυτή συνταγή φτιάχνει μια μεγάλη λευκή φραντζόλα με κρούστα, ιδανική για σάντουιτς.

Συστατικά

  • 25g-50g λιναρόσποροι
  • 475ml ζεστό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά γρήγορης δράσης (περίπου 2½ κουτ.)
  • 100ml φυσικό γιαούρτι
  • 450g κορν φλάουρ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
  • 50g σκόνη φλοιού psyllium
  • 50ml ελαιόλαδο
  • επιπλέον ελαιόλαδο και κορν φλάουρ

Μέθοδος

  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C και ψήνουμε τους λιναρόσπορους σε ένα ταψί για 10-12 λεπτά ή μέχρι να σκουρύνουν ελαφρώς (το ψήσιμο θα σκάσει ελαφρά τα φλοιά και θα επιτρέψει στους σπόρους να απελευθερώσουν μια κολλώδη τσίχλα που μοιάζει με γλουτένη όταν είναι βρεγμένα, κάνοντας την ψίχα πιο μαλακή και προσθέτοντας μια γεύση σαν φύτρο σίτου).
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό και τη μαγιά και μετά ρίχνουμε το γιαούρτι και τους σπόρους. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη σκόνη φλοιού. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά για να γίνει ένα λείο λεπτό κουρκούτι.
  3. Μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά αυτό το υγρό θα μετατραπεί σε μια κολλώδη ζύμη, καθώς ο λιναρόσπορος, το κορν φλάουρ και η σκόνη φλοιού απορροφούν μαζί το υγρό και γίνονται σαν τζελ. Μόλις σφίξει αρκετά το μείγμα, το ζυμώνουμε για 10 δευτερόλεπτα στον πάγκο εργασίας για να ανακατευτούν όλα ξανά, μετά επιστρέφουμε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά.
  4. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Πλάθουμε τη ζύμη σε παχύρρευστο λουκάνικο, όσο το μήκος του ταψιού, μετά αλείφουμε με επιπλέον ελαιόλαδο, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  5. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 240C, ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και κόβουμε την κορυφή με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, πασπαλίζουμε με λίγο κορν φλάουρ για να του δώσει μια αλευρωμένη όψη και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήστε το να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψετε.

Καλή επιτυχία!