Ποιος είπε ότι η νηστεία σημαίνει περιορισμό στη γεύση; Αν έχεις λαχταρήσει ένα καλό, ζουμερό τυλιχτό αλλά θέλεις να μείνεις πιστή στη νηστεία ή απλώς αποφεύγεις τα ζωικά, αυτή η συνταγή είναι για σένα. Η νηστίσιμη τυλιχτή πίτα με μανιτάρια είναι η τέλεια απάντηση σε κάθε “κρεατολάγνο” που υποστηρίζει πως τίποτα δεν αντικαθιστά τον γύρο. Γιατί ναι, τα μανιτάρια έχουν αυτό το “κρεάτινο” δάγκωμα, την πλούσια γεύση και –αν τα μαγειρέψεις σωστά– μπορούν να σταθούν επάξια σε κάθε πίτα σουβλάκι!
Εδώ τα μαρινάρουμε με καρυκεύματα και υλικά που θυμίζουν την αγαπημένη street food εμπειρία: πάπρικα, σόγια, μπαλσάμικο, και τα ψήνουμε ώστε να αποκτήσουν καραμελωμένη υφή. Τα σερβίρουμε με πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι και μια κρεμώδη νηστίσιμη σος που θυμίζει γιαούρτι. Το αποτέλεσμα; Ένα λαχταριστό τυλιχτό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το “κανονικό”.
Ιδανικό για lunch box, για εύκολο βραδινό, ή για να εντυπωσιάσεις φίλους που δεν πιστεύουν ότι η νηστεία μπορεί να είναι τόσο νόστιμη. Αν το δοκιμάσεις μία φορά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να το κάνεις και μετά τη νηστεία!
Ο απόλυτος vegan «γύρος» με ζουμερά μανιτάρια και όλα τα συνοδευτικά της κλασικής πίτας!
Υλικά για 4 τυλιχτές:
Για τα μανιτάρια:
- 500 γρ. μανιτάρια (portobello ή πλευρώτους), κομμένα σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
- Αλάτι & πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 4 πίτες για σουβλάκι (νηστίσιμες)
- Πατάτες τηγανητές ή ψητές
- Ντομάτα σε φέτες
- Κρεμμύδι σε ροδέλες
- Λίγο μαϊντανό
- Νηστίσιμη σος (δες παρακάτω)
Νηστίσιμη σος (γιαουρτο-σκορδάτη):
- 4 κ.σ. ταχίνι ή vegan γιαούρτι
- 2 κ.σ. λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- Λίγο νεράκι για να αραιώσει
- Αλάτι
Ανακάτεψε όλα τα υλικά μέχρι να έχεις μια κρεμώδη σος.
Εκτέλεση:
- Μαρινάρισε τα μανιτάρια:
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τις λωρίδες μανιταριών με όλα τα υλικά της μαρινάδας. Άφησέ τα να τραβήξουν για 15-20 λεπτά. - Σοτάρισέ τα σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχάρα σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα (περίπου 8-10 λεπτά). Θες να γίνουν ζουμερά αλλά και λίγο τραγανά στα άκρα.
- Ζέστανε τις πίτες σε τηγάνι ή φούρνο και ετοίμασε τα συνοδευτικά.
- Στήσε το “τυλιχτό”:
Πίτα, σος, πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι, μανιτάρια, μαϊντανός. Τύλιξε ή άφησέ τη ανοιχτή, τύπου street food.
Tip:
Αν θες πιο “γυρο-αίσθηση”, μπορείς να ψήσεις τα μανιτάρια στο φούρνο με λίγο επιπλέον λάδι για να ροδίσουν περισσότερο.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply