Τα muffins panettone είναι αφράτα, ελαφριά γλυκάκια για να συνοδεύσεις τον καφέ σου. Ιδανική συνταγή για να κλέψεις τις εντυπώσεις στο κυριακάτικο τραπέζι ή στον απογευματινό καφέ με φίλους.
Συστατικά
- 550γρ αλεύρι απλό
- 10g φακελάκια αποξηραμένης μαγιάς
- 200ml γάλα
- 4 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
- Ελαιόλαδο
- 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών ελευθέρας βοσκής
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 100γρ ζάχαρη άχνη
- 200γρ βούτυρο ανάλατο, (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 πορτοκάλια
- 1 λεμόνι
- 100γρ σταφίδες και σουλτανίνες
- 100γρ ανάμεικτη φλούδα
- 50γρ αμύγδαλα σε νιφάδες
Μέθοδος
- Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό μίξερ, τοποθετήστε το με τον γάντζο ζύμης.
- Συνδυάστε το αλεύρι και τη μαγιά με 1½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, στη συνέχεια ζεστάνετε και ανακατέψτε σταδιακά το γάλα, ακολουθούμενα από 3 αυγά, μέχρι να ενωθούν.
- Είτε ζυμώνετε με το χέρι για 10 έως 15 λεπτά είτε χρησιμοποιήστε τη μηχανή για να ζυμώσετε για 8 έως 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Βγάζουμε από το μπολ και βγάζουμε τον αέρα και μετά προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, τη βανίλια και τη ζάχαρη.
- Μόλις ενσωματωθεί, δουλέψτε με το βούτυρο – πιστέψτε, θα σχηματιστεί μια εύκολη ζύμη. Ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά. Η χρήση ενός μίξερ θα κάνει αυτό το βήμα πολύ πιο εύκολο.
- Σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε κάπου ζεστά για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σειρά 2 θήκες για μάφινς με 15 χάρτινες θήκες.
- Αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ και κόψτε τον αέρα ζυμώνοντάς το γρήγορα. Δουλέψτε στις σταφίδες και τις σουλτανίνες, το ξύσμα και την ανάμεικτη φλούδα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε 15 μπαλάκια και τα τοποθετούμε στις θήκες. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC (μη χρησιμοποιείτε αέρα).
- Αλείφουμε τα muffins με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.
- Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Σερβίρουμε ζεστό ή αφήνουμε να κρυώσει.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;