Αυτές οι μπρουσκέτες είναι ένας μαγευτικός συνδυασμός γεύσεων και υφής – μαλακό, καραμελωμένο κολοκυθάκι, ελιές και κρεμώδες φρυγανισμένο ψωμί με σκόρδο, ρικότα για ένα σνακ πέντε αστέρων.

Συστατικά

  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν 1 κουταλάκι του γλυκού για το ντρέσινγκ της σαλάτας
  • 4 κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση κατά μήκος και μετά κομμένα σε 1εκ. σε μισοφέγγαρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, 1 σκελίδα σε λεπτές φέτες και 1 σκελίδα ολόκληρη
  • 6 φύλλα βασιλικού
  • 4 μεγάλες φέτες σιμιγδαλένιο ψωμί ή ζυμωτό ψωμί, φρυγανισμένο
  • 100g ελιές taggiasche χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • ½ λεμόνι, μόνο χυμός
  • 30g φύλλα ρόκας
  • 50g σαλάτα ρικότα
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με κλειστό καπάκι και μετά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο σε φέτες και ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι. Τα ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Σκεπάζετε με ένα καπάκι και μαγειρεύετε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα κολοκυθάκια με ένα ελαφρώς καραμελωμένο χρώμα.
  2. Αφαιρέστε το καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά. Κόψτε τα μισά φύλλα βασιλικού σε χοντρά κομμάτια και ανακατέψτε τα ψημένα κολοκυθάκια, ελέγξτε τα καρυκεύματα και προσθέστε λίγο μαύρο πιπέρι. Αφήνω στην άκρη.
  3. Τρίψτε το ψωμί με το υπόλοιπο σκόρδο. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε με τις ελιές σε ένα μπολ. Ανακατέψτε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Απλώνουμε πάνω από το ψωμί ώστε να καλυφθούν όλες οι φέτες και μετά μοιράζουμε ομοιόμορφα τα κολοκυθάκια από πάνω.
  4. Ανακατεύουμε τα φύλλα ρόκας με το κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και τα προσθέτουμε στη μπρουσκέτα. Τελειώνουμε με τρίμματα ρικότα σαλάτα και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Danny De Vito: Φτιάξε τα ζυμαρικά του και θα με θυμηθείς!