Ορίστε πώς να φτιάξετε σάλτσα μπεσαμέλ, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα βουτύρου και αλευριού που ονομάζεται roux. Μια σάλτσα μπεσαμέλ είναι μια από τις γαλλικές σάλτσες και είναι πολύ καλή αρχή για να μάθετε.
Συστατικά
- 425ml γάλα
- λίγα κοτσάνια μαϊντανού
- 1 φύλλο δάφνης
- μια πρέζα μαχλέπι σε σκόνη (προαιρετικά)
- 10 ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού
- 1 φέτα κρεμμύδι, πάχους 5mm
- 40gr βούτυρο
- 20gr απλό αλεύρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μέθοδος
- Βάλτε πρώτα το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέστε τα κοτσάνια μαϊντανού, τη δάφνη, το μαχλέπι (αν το χρησιμοποιήσετε), τους κόκκους πιπεριού και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να έρθει πολύ σιγά να σιγοβράσει, που θα πάρει περίπου 5 λεπτά. Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίζουμε το γάλα σε μια κανάτα, αφαιρούμε τα αρωματικά.
- Όλα αυτά μπορούν να γίνουν από πριν, αλλά όταν θέλετε να φτιάξετε τη σάλτσα, χρησιμοποιήστε το ίδιο πλυμένο τηγάνι και τοποθετήστε το σε ήπια φωτιά. Ξεκινήστε λιώνοντας απαλά το βούτυρο – μην το ζεσταίνετε υπερβολικά και μην το αφήσετε να ροδίσει, γιατί αυτό θα επηρεάσει το χρώμα και τη γεύση της σάλτσας. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και, σε μέτρια φωτιά και χρησιμοποιώντας μια μικρή μυτερή ξύλινη κουτάλα, ανακατέψτε πολύ καλά για να γίνει μια λεία, γυαλιστερή πάστα. Τώρα αρχίστε να προσθέτετε το γάλα λίγο κάθε φορά – περίπου 25 ml πρώτα από όλα και ανακατεύετε ξανά καλά. Στη συνέχεια, όταν ενσωματωθεί αυτό το γάλα, προσθέστε την επόμενη ποσότητα και συνεχίστε λίγο λίγο πριν προσθέσετε το επόμενο. Όταν είναι μέσα περίπου το μισό γάλα, αρχίστε να προσθέτετε μεγάλες ποσότητες γάλακτος, αλλά πάντα ανακατεύοντας ζωηρά. Η ανταμοιβή σας θα είναι μια λεία, γυαλιστερή, κρεμώδης σάλτσα.
- Τώρα χαμηλώστε τη φωτιά στη χαμηλότερη ρύθμιση και αφήστε τη σάλτσα να ψηθεί για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όσο συμβαίνει αυτό, δοκιμάστε και βάλτε ανάλογα αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αν θέλετε να διατηρήσετε τη σάλτσα ζεστή, το μόνο που κάνετε είναι να τη ρίξετε σε μια ζεστή κανάτα και να καλύψετε την επιφάνεια με μεμβράνη για να σταματήσει να σχηματίζεται φλούδα και μετά τοποθετήστε την κανάτα σε μια κατσαρόλα με νερό που μόλις σιγοβράζει.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;