Ο μπακλαβάς είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, με καταγωγή που χάνεται στα βάθη της Ανατολής. Τραγανό φύλλο, αρωματικά καρύδια και σιρόπι που δένει αρμονικά όλες τις γεύσεις δημιουργούν ένα γλυκό που δύσκολα μπορείς να του αντισταθείς. Αν και φαίνεται περίπλοκος, η προετοιμασία του είναι απλή και το αποτέλεσμα απολαυστικό. Ας φτιάξουμε λοιπόν τον τέλειο μπακλαβά!

Υλικά

(Για ένα ταψί 30×40 εκ.)

Για τον μπακλαβά:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 250 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 100 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  2. Στρώνουμε τα φύλλα: Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα ένα-ένα, βουτυρώνοντάς τα καλά.
  3. Προσθέτουμε τη γέμιση: Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των ξηρών καρπών και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  4. Χαράζουμε και ψήνουμε: Χαράζουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους ή τετράγωνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αφαιρούμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φλούδα λεμονιού.
  6. Σιροπιάζουμε: Περιχύνουμε τον ζεστό μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να απορροφηθεί για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!