Αν αναζητάς ένα ζεστό, χορταστικό φαγητό ιδανικό για τις κρύες ημέρες, αυτή η συνταγή για μοσχαράκι κατσαρόλας με μανιτάρια είναι ό,τι πρέπει. Με πλούσιες γεύσεις από κρασί ή μπύρα και την ιδιαίτερη πινελιά των μανιταριών, θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σου πιάτο για οικογενειακά τραπέζια.
Υλικά
- 2 κιλά μοσχαρίσιο κότσι
- 50 γρ. αλεύρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 6 κ.σ. φυτικό λάδι
- 10 μικρά κρεμμύδια (σαλότες), καθαρισμένα
- 6 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
- 8 καρότα, χοντροκομμένα
- 25 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- 600 ml κόκκινο κρασί ή μπύρα stout
- 300 ml ζωμός βοδινού
- 3 κλωναράκια θυμάρι
- 500 γρ. μικρά μανιτάρια (button mushrooms)
- 2 κ.σ. ζελέ κόκκινων φραγκοστάφυλων (redcurrant jelly)
- πουρές, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Κόψε το μοσχάρι σε κομμάτια 2,5 εκ. και αφαίρεσε τυχόν περιττά λίπη. Βάλε το αλεύρι σε πιάτο ή πλαστική σακούλα με άφθονο αλάτι και πιπέρι και “παναρισέ” το κρέας μέχρι να καλυφθεί καλά.
- Ζέστανε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και πρόσθεσε το μοσχάρι. Σόταρέ το μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. (Αν χρειαστεί, κάνε το σε δόσεις για να μη γεμίσει πολύ η κατσαρόλα.)
- Βγάλε το κρέας από την κατσαρόλα και άφησέ το στην άκρη. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια, το σέλερι και τα καρότα και σόταρέ τα για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Βάλε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μπολ με 300 ml βραστό νερό να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν. Σούρωσέ τα κρατώντας το νερό και ψιλόκοψέ τα.
- Επιστρέφεις το κρέας στην κατσαρόλα και πρόσθεσε το κρασί ή την μπύρα. Άφησε το μείγμα να βράσει για 4-5 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του υγρού κατά το ένα τρίτο. Πρόσθεσε το ζωμό, τα μουλιασμένα μανιτάρια και το νερό τους, καθώς και το θυμάρι.
- Σκέπασε την κατσαρόλα και μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2½ ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εναλλακτικά, ψήσε το στο φούρνο στους 150°C (130°C στον αέρα) για τον ίδιο χρόνο.
- Πρόσθεσε τα φρέσκα μανιτάρια και τον ζελέ κόκκινων φραγκοστάφυλων και συνέχισε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά.
- Σέρβιρε το μοσχαράκι με αφράτο πουρέ πατάτας.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply