Αυτά τα μικρά καναπεδάκια hasselback μπορούν να γίνουν στο air fryer ή στο φούρνο. Χρειάζονται λίγη προσπάθεια για να ανοίξουν και να γίνουν τραγανά και όμορφα, αλλά αξίζει τον κόπο. Φροντίστε μόνο να μην γεμίσετε υπερβολικά τη φριτέζα και να τις γυρίζετε τακτικά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Υλικά
- 800g baby πατάτες
- 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι
Για το ντιπ κρέμας και σχοινόπρασο
- 100g κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Βάλτε κάθε πατάτα στο ξύλο κοπής ανάμεσα σε δύο ξυλάκια (ή δύο ξύλινες λαβές κουταλιών). Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε την πατάτα κατά μήκος, δημιουργώντας “φύλλα” 1 χιλιοστού (τα ξυλάκια θα σας εμποδίσουν να κόψετε μέχρι το τέλος).
- Βάλτε τις πατάτες σε φέτες σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσουν, ενώ κόβετε τις υπόλοιπες πατάτες. Πλύντε λίγο τις πατάτες, πιέζοντας τις άκρες για να ανοίξουν τα «φύλλα» για να μπει το νερό ανάμεσα σε κάθε φέτα. Οποιοδήποτε άμυλο ανάμεσα στις φέτες τείνει να τις κολλάει ξανά μαζί καθώς μαγειρεύονται.
- Στραγγίστε τις πατάτες και κυλήστε τις σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στεγνώστε το μπολ, στη συνέχεια επιστρέψτε τις πατάτες στο μπολ και περιχύστε με το λάδι, ιδανικά να το βάζετε ανάμεσα στις φέτες. Τρίψτε τις πατάτες παντού με λάδι για να καλυφθούν.
- Πασπαλίστε κάθε πατάτα με μια πρέζα αλατιού, προσπαθώντας να την βάλετε ανάμεσα στις φέτες πατάτας.
- Προθερμάνετε τη φριτέζα στους 180C (ή στον φούρνο στους 200 C). Μαγειρέψτε τις πατάτες στη φριτέζα αέρα για 25–30 λεπτά, ανακινώντας κάθε 10 λεπτά, εάν το μηχάνημα δεν διαθέτει κουπί περιστροφής, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και οι φέτες. Πρέπει να έχουν χρυσοκαφέ και τα «φύλλα» να είναι τραγανά. (Αν ψηθούν, μαγειρέψτε τις πατάτες για 30-40 λεπτά.)
Tips:
Σερβίρετε αυτά τα αλμυρά σνακ ακριβώς όπως έρχονται ή τρίψτε λίγη παρμεζάνα πριν τα σερβίρετε. Μπορείτε εύκολα να διπλασιάσετε τη συνταγή. Αν τα φτιάχνετε στο φούρνο θα χρειαστούν τον ίδιο χρόνο, αλλά ίσως χρειαστεί να τα τηγανίσετε στο air fryer σε δύο παρτίδες.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;