Οι ψητές μελιτζάνες ογκρατέν στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και τριμμένο κασέρι είναι μία από τις αγαπημένες λιχουδιές της ελληνικής κουζίνας. Με αυτήν την συνταγή, πραγματικά θα λιώνουν στο στόμα. Είναι μία συνταγή πολύ εύκολη και ιδανική ακόμη και για πρωτάρηδες στην μαγειρική. Ένα πιάτο σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας έρχεται σήμερα στο τραπέζι μας. Ας δούμε πως θα το φτιάξουμε:
Τι θα χρειαστείτε για τις μελιτζάνες ογκρατέν;
- 6 μελιτζάνες, κομμένες στην μέση
- 6 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κτγ ζάχαρη
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 κτσ ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- τριμμένο τυρί κασέρι
Δείτε ακόμη: Τα πιο νόστιμα παπουτσάκια που έχετε φάει – είναι εδώ!
Εκτέλεση Συνταγής
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°. Ξεπλένετε τις μελιτζάνες καλά. Με ένα μαχαίρι τις χωρίζετε οριζόντια στη μέση. Χαράξτε σταυρωτά τη
ψίχα τους. Φροντίστε να μην φτάσει το μαχαίρι μέχρι τη φλούδα τους.
2. Αλατοπιπερώστε και αλείψτε τες με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετείστε τες σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήστε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Βγάλτε τες από το φούρνο, χωρίς όμως να τον σβήσετε.
3. Ταυτόχρονα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε τις κουταλιές ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε το κρεμμύδι και την ζάχαρη. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και το σωτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λεπτά.
4. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για ½-1 λ επιπλέον ή μέχρι να βγάλει το άρωμά του χωρίς να καεί. Ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τους χυμούς τους, αλάτι (και πιπέρι αν δεν προτιμήσετε τη καυτερή πιπεριά).
Ανακατεύετε και σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα σας για 25 λ περίπου ή μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
6. Βγάζετε με ένα κουτάλι μέρος της ψίχας μελιτζάνας (αφήνοντας αρκετή ψίχα εσωτερικά) τη ψιλοκόβετε, την ανακατεύετε με τη μισή από τη σάλτσα ντομάτας και γεμίζετε τις μελιτζάνες. Κρατάτε στην άκρη τη σάλτσα που περίσσεψε. Ρίξτε από πάνω το τριμμένο κασέρι.
7. Ρίχνετε ανάμεσα στις μελιτζάνες τη σάλτσα ντομάτας που περίσσεψε, ξαναβάζετε το ταψί στο στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνετε τις μελιτζάνες για άλλα 10 περίπου ή μέχρι να λιώσει και ροδίσει ελαφρώς το τυρί. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις σερβίρετε αμέσως ζεστές όσο ακόμα το τυρί είναι λιωμένο. Οι μελιτζάνες ογκρατέν στον φούρνο με τυρί κασέρι είναι πανέτοιμες για απόλαυση! Καλή όρεξη!