Το φαγητό δεν είναι μόνο «εμπειρία», «δημιουργία» αλλά αποτελεί «έμπνευση» και ξεχωριστή «τέχνη»! Μάλιστα, όπως έλεγαν και οι παλιοί: το «φαγητό είναι μνήμη, και κάθε μπουκιά μια ιστορία από το παρελθόν»… Μέσα από τις διαφορετικές εντάσεις και τις ξεχωριστές γεύσεις ενός πιάτου, αναπολούμε, αγαπάμε, φανταζόμαστε, σκεφτόμαστε και ανακαλύπτουμε το μυστικό του να παγώνουμε το χρόνο, καθώς το φαγητό είναι μια μικρή «επανάσταση» απέναντι στους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Τη στιγμή βέβαια που εμείς χανόμαστε σε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσεων, πολύ σπάνια φέρνουμε στο μυαλό μας την ενδελεχή διαδικασία, τη φροντίδα και την αγάπη που έχει περάσει ένα πιάτο για να φτάσει από το στάδιο της έμπνευσης, της τελικής σύλληψης, της προπαρασκευής και τελικά της απόλαυσης. Έτσι λοιπόν, ένα εξαιρετικά νόστιμο και καλοστημένο πιάτο υψηλής γαστρονομικής αξίας (που εμείς μπορούμε να το απολαύσουμε για λίγα λεπτά) βέβαια δεν πρόκειται για μια «εύκολη υπόθεση», καθώς αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα πολλών ανθρώπων που έχουν συνεργαστεί, ενώνοντας τις δυνάμεις και τη τέχνη τους για να παράξουν το πιο ξεχωριστό αποτέλεσμα. Ως γνωστόν, η κουζίνα ενός εστιατορίου (ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για ένα μικρό κουτούκι μέχρι ένα πολυβραβευμένο restaurant με αστέρια Michelin), είναι ένας  «μικρόκοσμος» που έχει τους δικούς του ξεχωριστούς κανόνες και έναν ιδιαίτερο κώδικά επικοινωνίας, με την επιτυχία (ή την αποτυχία του) να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ανθρώπινο παράγοντα. Και η κουζίνα είναι σίγουρα ένας χώρος που δύσκολα «συγχωρεί» τα λάθη, απαιτεί… γερό στομάχι και έντονη προσήλωση στο στόχο, εκτός από μεράκι και ταλέντο που αποτελούν τα βασικά συστατικά… «επιβίωσης».

Αυτές οι σκέψεις μας γεννήθηκαν από τη στιγμή που είδαμε να ξετυλίγεται μπροστά μας, η πλήρης λειτουργία του Pop-UP εστιατορίου KUMQUAT της Ανώτερης Σχολής ΑΚΜΗ. Ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος (master)chef και ambassador της Σχολής, Σωτήρης Κοντιζάς μαζί με το επίλεκτο team του, που αποτελείται από σπουδαστές των τμημάτων Γαστρονομίας και Ξενοδοχειακών της Σχολής ΑΚΜΗ, μας χάρισαν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, η οποία έχει ως στόχο της να αναδείξει τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι σπουδαστές που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο των εστιατορίων και του τουρισμού. Μέσα σε μόλις 4 ημέρες, οι σπουδαστές της ΑΚΜΗΣ βίωσαν από πρώτο χέρι όλες τις δυσκολίες αλλά και τη σωστή οργάνωση που απαιτείται για να μπορέσει ένα εστιατόριο να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή απόλαυση στους πελάτες του. Από την προετοιμασία της κουζίνας και την εκτέλεση των συνταγών, μέχρι τη διαχείριση κρατήσεων και την υποδοχή των καλεσμένων, το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία που απαιτεί πειθαρχία, συνεργασία και συντονισμένη δράση.

Το δε menu που είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε και επιμελήθηκε προσωπικά ο Σωτήρης Κοντιζάς, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα σύντομο γαστρονομικό «ταξίδι» σε διαφορετικές γεύσεις του κόσμου. Από πιάτα με άρωμα Μεσόγειου, σε contemporary food και από εκεί σε Made in Asia προτάσεις που στο τέλος έσβηναν στον ουρανίσκο μας με τολμηρές γλυκές αμαρτίες, αναμφίβολα το menu που δοκιμάσαμε θα μπορούσε εύκολα να «φιλοξενηθεί» σε πολλά ακριβά εστιατόρια.

Ο συνδυασμός των Κυδωνιών με το Φυστίκι και η παλαμίδα Ponzu, μαζί με το λαχταριστό σκουμπρί για… μωρά αλλά και το εκπληκτικό burger μπακαλιάρου, δύσκολα θα σβηστούν από τη μνήμη μας. Το δε Akmi Fried Chicken και η Μοσχίδα με Tare, σε συνδυασμό με το επικό πατατόψωμο δεν θα μπορούσαν παρά να παιχνιδίσουν με την γεύση και την όσφρηση μας. Χωρίς αμφιβολία, κάθε πιάτο που είχαμε την ευκαιρία να γευθούμε στο POP-UP restaurant της ΑΚΜΗΣ ήταν νοστιμότατο, δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από τους καθηγητές της Σχολής.

Πατατόψωμο

Σκουμπρί Baby

Μοσχίδα με Τάρε

Burger Μπακαλιάρου

Soba Noodles με καπνιστό Σολωμό και Ταχίνι

Πέραν όμως των γευστικών πιάτων και της άριστης προσομοίωσης εστιατορίου που είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε από κοντά, η βραδιά είχε και ένα πολύ ξεχωριστό νόημα, καθώς η Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία συμμετείχε στην πρωτοβουλία της ΑΚΜΗΣ και του Σωτήρη Κοντιζά, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των σπουδαστών για τη διαχείριση της τροφικής αλλεργίας στον χώρο της εστίασης. Καθώς τα περιστατικά τροφικών αλλεργιών σε παιδιά και ενήλικες αυξάνονται, η δράση αυτή στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αλλεργικών ατόμων, μέσω ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μελλοντικών επαγγελματιών. Μάλιστα, κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκε η “Κάρτα Επικοινωνίας με τον Σεφ” (Τρώω Έξω με Ασφάλεια), μαζί με άλλο ενημερωτικό υλικό. Η συνεργασία των φορέων θα συνεχιστεί με επιπλέον δράσεις, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο project για την ασφάλεια των ατόμων με αλλεργίες στην εστίαση.

Μάριος Παπαδόπουλος, Παιδίατρος-Αλλεργιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρείας & Σωτήρης Κοντιζάς, Chef – Ambassador Σχολής Γαστρονομίας ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ

Κλείνοντας, δεν μπορούμε παρά να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες προετοιμάζουν σωστά τους επαγγελματίες του «αύριο» και δεν σας κρύβουμε ότι ανυπομονούμε για την επόμενη «γευστική βραδιά» που θα διοργανώσει ξανά η ΑΚΜΗ και οι σπουδαστές της!

Leave a Reply

Your email address will not be published.