Η μαρμελάδα σύκο είναι μια από τις πιο αγαπημένες μαρμελάδες, με τη γλυκιά της γεύση και την πλούσια υφή της να αναδεικνύουν τη γοητεία του καλοκαιριού σε κάθε κουταλιά. Ακολουθήστε αυτή την απλή συνταγή και απολαύστε τη γεύση των σύκων όλο τον χρόνο.
Υλικά:
- 1 κιλό ώριμα σύκα
- 500 γρ. ζάχαρη
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία Σύκων: Πλύνετε τα σύκα καλά και αφαιρέστε τα κοτσάνια τους. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
- Μαγείρεμα: Τοποθετήστε τα σύκα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατέψτε και αφήστε τα για περίπου 1 ώρα ώστε να βγάλουν τα σύκα τα υγρά τους.
- Μαγείρεμα με Λεμόνι και Καρυκεύματα: Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και, αν χρησιμοποιείτε, το ξυλάκι κανέλας και τη βανίλια. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Σιγοβράσιμο: Μειώστε τη φωτιά και αφήστε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Ανακατεύετε τακτικά για να μην κολλήσει.
- Αποθήκευση: Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας και γεμίστε αποστειρωμένα βαζάκια με τη ζεστή μαρμελάδα. Κλείστε τα καλά και αναποδογυρίστε τα για να δημιουργηθεί κενό αέρος. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.
Καλή σας απόλαυση! Η μαρμελάδα σύκο είναι ιδανική για το πρωινό σας, για γλυκές πίτες ή ακόμα και ως συνοδευτικό σε τυριά.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;