Τα σταφύλια είναι ο πρωταγωνιστής του φθινοπώρου, και τι καλύτερο από το να τα αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας ένα αρωματικό λικέρ που θα συνοδεύσει τις κρύες νύχτες του χειμώνα; Αυτή η συνταγή συνδυάζει το ζουμερό σταφύλι με κόκκινο κρασί, δημιουργώντας ένα λικέρ γεμάτο γεύση και φινέτσα. Ιδανικό για να το απολαύσετε με παρέα ή να το χαρίσετε ως δώρο!

Υλικά:

  • 1 κιλό κόκκινα σταφύλια (π.χ. μοσχάτα ή άλλα αρωματικά)
  • 500 ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ξηρό και αρωματικό)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml κονιάκ ή μπράντι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 1 φλούδα από λεμόνι (χωρίς το λευκό μέρος)

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάστε τα σταφύλια
    Πλύνετε καλά τα σταφύλια και αφαιρέστε τα κοτσάνια. Λιώστε τα ελαφρώς με τα χέρια σας ή με ένα πιρούνι ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους.
  2. Βράστε το μείγμα
    Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε τα σταφύλια, το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη φλούδα λεμονιού. Φέρτε σε σημείο βρασμού σε μέτρια φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  3. Αφήστε το να “ωριμάσει”
    Σουρώστε το μείγμα με τουλπάνι ή λεπτό σουρωτήρι ώστε να απομακρύνετε τα στερεά. Αφήστε το υγρό να κρυώσει εντελώς.
  4. Προσθέστε το κονιάκ
    Ρίξτε το κονιάκ στο μείγμα και ανακατέψτε καλά. Μεταφέρετε το λικέρ σε γυάλινο μπουκάλι με καπάκι και φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2-3 εβδομάδες, ανακινώντας το μπουκάλι κάθε λίγες μέρες.
  5. Σερβίρετε
    Μετά από την αναμονή, το λικέρ σας είναι έτοιμο! Σουρώστε ξανά, αν χρειάζεται, και σερβίρετέ το σε μικρά ποτήρια.

Απολαύστε το λικέρ σταφύλι σκέτο, με πάγο ή ακόμα και σε κοκτέιλ για μια ιδιαίτερη πινελιά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.