Μια υπέροχη διαφορετική συνταγή για λαζάνια, που είναι εξαιρετικά γρήγορη, και ιδανική για δείπνο μεσοβδόμαδα.
Συστατικά
- βούτυρο, για άλειμμα
- 6 μεγάλα αποξηραμένα φύλλα λαζάνια
- 75g ώριμο τυρί Cheddar, τριμμένο
Για τη σάλτσα χοιρινού και σπανακιού
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
- 450g χοιρινό λουκάνικο
- 1 κουταλιά της σούπας απλό αλεύρι
- 1 κόκκινο τσίλι, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 250g μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 200ml κρέμα γάλακτος, με πλήρη λιπαρά
- 100g σπανάκι baby, χοντροκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 500g ντοματοχυμό
- 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη muscovado
- κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C ή στους 180C με αέρα. Αλείφουμε το πυρίμαχο σκεύος με βούτυρο.
2.Μουλιάζετε τα φύλλα λαζάνια σε βρασμένο ζεστό νερό για να μαλακώσουν όσο ετοιμάζετε τις δύο σάλτσες.
3.Για τη σάλτσα χοιρινού και σπανακιού, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε το κρέας του λουκάνικου και ροδίστε σε δυνατή φωτιά για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει, σπάζοντας τον κιμά. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τηγανίζουμε για ένα λεπτό.
4.Προσθέτουμε το τσίλι, το σκόρδο και τα μανιτάρια και τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και το σπανάκι. Αφήνουμε να πάρει βράση και αφήνουμε να φουσκώσει για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
5.Για τη σάλτσα ντομάτας ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κανάτα ή μπολ και αλατοπιπερώνουμε καλά.
6.Στραγγίζουμε τα φύλλα λαζάνια.
7.Ρίξτε το ένα τρίτο της σάλτσας σπανακιού στη βάση του πυρίμαχου σκεύους. Ρίχνετε από πάνω το ένα τρίτο της σάλτσας ντομάτας και απλώνετε τα μισά φύλλα λαζάνια πάνω από τη σάλτσα ντομάτας. Επαναλάβετε χρησιμοποιώντας δύο ακόμη στρώσεις σπανάκι και σάλτσα ντομάτας και ένα φύλλο λαζάνια. Πασπαλίζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί.
8.Ψήστε για 30–35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά, να ροδίσει από πάνω και να αναβράζει γύρω από τις άκρες. Σερβίρετε αμέσως.
Extra tips:
Tip 1: Τα φύλλα λαζάνια μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος, επομένως μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα ή λιγότερα φύλλα.
Tip 2: Το μούσκεμα των φύλλων των αποξηραμένων λαζανιών βοηθά πραγματικά να μαλακώσουν ώστε να απορροφήσουν καλύτερα τη σάλτσα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φρέσκα φύλλα.
Tip 3: Τα λαζάνια μπορούν να προετοιμαστούν έως και 1 ημέρα νωρίτερα και να μαγειρευτούν όταν απαιτείται.
Tip 4: Τα άψητα λαζάνια μπορούν να καταψυχθούν. Ξεπαγώστε πλήρως πριν το μαγείρεμα.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλο: Το ελληνικό “βρώμικο” χειροποίητο!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;