Το κάρδαμο το χρησιμοποιούν πολύ στην Σκανδιναβία στα γλυκά και όχι τυχαία, αφού δίνει υπέροχη γεύση χωρίς να τα «λιγώνει» υπερβολικά. Δοκιμάσαμε την παρακάτω συνταγή για κέικ με κάρδαμο και τυρί κρέμα και είναι το ιδανικό για όσους θέλουν ναι μεν ένα γλυκό αλλά όχι κάτι υπερβολικά γλυκό. Επίσης, ταιριάζει τέλεια με τον πρωινό μας καφέ. Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξουμε:
Τι θα χρειαστείτε για το κέικ κάρδαμο;
Για το κέικ:
- 255 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 3 κρόκοι
- 3 αυγά
- 2 βανίλιες
- 100 ml στραγγιστό γιαούρτι
- ¾ κ.γ μαγειρική σόδα
- ½ κ.γ αλάτι
- 3 κ.γ κάρδαμο
- Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και λίγη κανέλα και γαρύφαλλο
Για το γλάσο:
- 450 γρ. ζάχαρη άχνη
- 340 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- ¼ κ.γ αλάτι
- 1 βανίλια
- 225 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση Συνταγής
Για τη ζύμη του κέικ:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί.
- Σε μία κούπα ανακατέψτε τα αυγά, τις βανίλιες και το γιαούρτι.
- Ρίξτε σε ένα μεγάλο μπολ τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, κάρδαμο κτλ) και χτυπήστε τα με το μίξερ. Σταδιακά, ρίξτε το βούτυρο λίγο λίγο. Το μείγμα μας θα πρέπει να έχει υφή λεπτής άμμου.
- Σιγά σιγά, ρίξτε και τα υγρά υλικά. Μόνο τη μισή ποσότητα, για αρχή. Όταν αναμειχθούν καλά, ρίξτε και το άλλο μισό μείγμα.
- Μοιράστε την ζύμη που φτιάξαμε σε δύο διαφορετικές φόρμες. Ψήστε στον φούρνο για 18-22 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν εξωτερικά ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Δοκιμάστε εάν έχει ψηθεί το εσωτερικό της ζύμης «τσιμπώντας» τη με μία οδοντογλυφίδα. Εάν βγει καθαρή, τότε έχει γίνει.
Για το γλάσο:
-
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας. Θέλουμε το βούτυρο να αποκτήσει καφέ βαθύ χρώμα, διαδικασία η οποία θα πάρει περίπου 10 λεπτά.
- Χτυπήστε το βούτυρο με το τυρί κρέμα στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες το μείγμα.
- Σταδιακά ρίξτε και το αλάτι, την βανίλια και τη ζάχαρη άχνη.
-
Αφού γίνει το κέικ, απλώστε μία γενναιόδωρη στρώση από τυρί κρέμα πάνω από την πρώτη ζύμη. Τοποθετήστε από πάνω την άλλη ζύμη και απλώστε από πάνω όσο γλάσο έμεινε, καθώς και στα πλάγια.
-
Το υπέροχο αυτό κέικ με κάρδαμο και κρέμα τυριού μπορείτε να το καταναλώσετε μέσα σε 5 μέρες εντός ψυγείου. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να παίρνετε μαζί σας στην δουλειά ένα κομμάτι ώστε να το απολαμβάνετε με τον καφέ. Θα το λατρέψουν και τα παιδιά σας, φυσικά.
Δείτε ακόμη:
Kanelbullar – Σουηδικά ψωμάκια με κανέλα