Οι Σουηδοί ξέρουν πώς να ζουν – τα ψωμάκια κανέλας τους είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτή η εύκολη συνταγή για κουλούρι κανέλας βάζει πολλή ζάχαρη και κανέλα στην κορυφή, αντί να κρύβεται μέσα.

Συστατικά

Για τη ζύμη με κουλούρι κανέλας

  • 100gr ανάλατο βούτυρο
  • 200ml γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 250gr απλό ή απλό αλεύρι ολικής αλέσεως, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • 250gr έντονο λευκό αλεύρι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μαγιά γρήγορης δράσης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο (προαιρετικά)
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά ελευθέρας βοσκής
  • ελαιόλαδο, για άλειμμα

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

  • 75gr ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
  • 100gr άχνη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
  • 1 αυγό ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο

Μέθοδος

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα και το αλάτι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να είναι χλιαρό.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, τη μαγιά, το κάρδαμο και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και σπάμε τα αυγά. Ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε όλα μαζί για να γίνει μια κολλώδης ζύμη. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας καθώς η ζύμη γίνεται πιο σκληρή.
  4. Λαδώστε την επιφάνεια εργασίας με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Γυρίστε τη ζύμη στη λαδωμένη επιφάνεια και ζυμώστε δυνατά για 5-8 λεπτά, χρησιμοποιώντας μια πλαστική ξύστρα όσο χρειάζεται για να βγάλετε τη ζύμη από την επιφάνεια εργασίας. Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε αλεύρι, καθώς αυτό θα κάνει τα ψωμάκια στεγνά και σκληρά. Συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει πολύ λιγότερο κολλώδης, πιο λεία και πιο ελαστική.
  5. Πλάθουμε σε μπάλα και βάζουμε σε ένα μεγάλο, λαδωμένο μπολ. Καλύψτε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος για μια ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  6. Εν τω μεταξύ, για τη γέμιση και την επικάλυψη, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μαλακωμένο βούτυρο με τη μισή ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας κανέλα. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να ανακατέψετε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά στο βούτυρο μέχρι να ενωθούν πλήρως.
  7. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα ξεχωριστό μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  8. Όταν φουσκώσει η ζύμη, απλώστε την σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και απλώστε απαλά σε ένα ορθογώνιο 36×24 εκ. Απλώστε ομοιόμορφα την κανέλα-ζάχαρη-βούτυρο πάνω στη ζύμη με ένα τραπέζι ή μαχαίρι παλέτας.
  9. Με τη μακρύτερη άκρη πιο κοντά σας, τυλίξτε τη ζύμη σε κύλινδρο. Κόβουμε σε 12 ίσες φέτες.
  10. Τοποθετήστε κάθε φέτα σε μια ισιωμένη χάρτινη θήκη για cupcakes σε ένα ταψί ή σε μια λαδωμένη φόρμα για μάφιν. (Το ψήσιμο σε μια φόρμα για μάφιν θα κάνει τα ψωμάκια κανέλας σας πιο ψηλά και με θόλο.)
  11. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να αποδειχθεί ξανά για 30-45 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C/180C.
  13. Αλείψτε τις κορυφές των ψωμιών με χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε άφθονα με τη ζάχαρη κανέλας. Ψήνουμε για 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα ψωμάκια. Απολαύστε το ζεστό με ένα φλιτζάνι καφέ.

Καλή επιτυχία!