Αν αναζητάς ένα πιάτο γεμάτο γεύση και νοσταλγία από τη Λουιζιάνα, το κρεολέζικο γκουμπό είναι η ιδανική επιλογή. Ένας γευστικός συνδυασμός από κοτόπουλο, πικάντικο λουκάνικο και θαλασσινά, μαγειρεμένα σε έναν πλούσιο ζωμό με καρυκεύματα Cajun και λαχανικά. Συνοδεύεται υπέροχα με αφράτα μάφιν καλαμποκιού, που προσθέτουν μια γλυκιά, τραγανή νότα στο πιάτο. Ετοιμάσου να απολαύσεις ένα αυθεντικό πιάτο της Νέας Ορλεάνης, που θα σε ταξιδέψει γευστικά!
Υλικά
Για το κρεολέζικο γκουμπό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον αν χρειαστεί
- 2 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια (ή γλυκοπατάτα σε κύβους ή καλαμπόκι)
- 200 γρ. καπνιστό λουκάνικο, κομμένο σε φέτες (ή τσορίθο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 πράσινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη (ή κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1½ κ.σ. μείγμα μπαχαρικών Cajun
- 2 κλωνάρια θυμάρι
- 1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml ζωμός κοτόπουλου
- 400 γρ. ντομάτες κονσέρβα, ψιλοκομμένες
- 175 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες 1 εκ. (προαιρετικά)
- 200 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες, χωρίς κεφάλι και ουρά (ή μύδια, αχιβάδες ή άλλα οστρακοειδή, καθαρισμένα)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόκκινο αμάρανθο, για το γαρνίρισμα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα
- 1 λάιμ, κομμένο σε φέτες, για το σερβίρισμα
Για τα μάφιν καλαμποκιού
- 75 γρ. βούτυρο, λιωμένο, συν επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας και το τηγάνισμα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 198 γρ. καλαμπόκι κονσέρβα, στραγγισμένο
- ½ κόκκινη πιπεριά τσίλι, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη
- 150 γρ. στιγμιαία πολέντα
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 μεγάλη πρέζα αλάτι
- 150 ml ξινή κρέμα
- 2 αυγά
- 100 ml πλήρες γάλα
Εκτέλεση
Για το γκουμπό
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο και το λουκάνικο. Τα ροδίζουμε από όλες τις πλευρές, τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο επιπλέον λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και την πιπεριά για 5–10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το Cajun seasoning και το θυμάρι και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να βγουν τα αρώματά τους.
- Επιστρέφουμε το κοτόπουλο και το λουκάνικο στην κατσαρόλα, μαζί με τους χυμούς τους. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλύψει όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε το ζωμό (χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα αν δεν προσθέσουμε μπάμιες), τις ντομάτες και τις μπάμιες, αν τις χρησιμοποιούμε. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με το καπάκι για 15–20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν όλα τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν ροζ και να είναι έτοιμες. (Αν σκοπεύουμε να καταψύξουμε το γκουμπό, δεν προσθέτουμε τις γαρίδες τώρα.)
Για τα μάφιν καλαμποκιού
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (180°C με αέρα) και αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τις θήκες μιας φόρμας για 12 μάφιν.
- Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καλαμπόκι και το τσίλι και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το καλαμπόκι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε την πολέντα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, χτυπάμε την ξινή κρέμα με τα αυγά, το γάλα και το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα της πολέντας και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό. Έπειτα, ρίχνουμε το σοταρισμένο καλαμπόκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες για μάφιν και ψήνουμε στον φούρνο για 25–30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά.
Σερβίρισμα
Γαρνίρουμε το γκουμπό με τον κόκκινο αμάρανθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σερβίρουμε με τις φέτες λάιμ και τα αφράτα μάφιν καλαμποκιού στο πλάι.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply