Μια διαφορετική εκδοχή του αγαπημένου τραχανά, με πλούσια γεύση από μανιτάρια, κρεμώδη υφή και γλυκά καραμελωμένα κρεμμύδια που απογειώνουν το πιάτο!

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

  • 1 φλιτζάνι τραχανά (ξινό ή γλυκό, ανάλογα με την προτίμησή σου)
  • 2½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 200 γρ. μανιτάρια (πλευρώτους ή champignon), κομμένα σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καραμελώματα κρεμμυδιών: Σε ένα τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και μαγείρεψέ το σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  2. Σοτάρισμα μανιταριών: Πρόσθεσε τα μανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρισέ τα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Ρίξε το θυμάρι και αλατοπιπέρωσε.
  3. Βράσιμο τραχανά: Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε τον ζωμό και ρίξε μέσα τον τραχανά. Μαγείρεψέ τον σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Συνδυασμός: Πρόσθεσε το μείγμα μανιταριών και κρεμμυδιών στον τραχανά και ρίξε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος. Ανακάτεψε καλά και δοκίμασε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι.
  5. Σερβίρισμα: Σέρβιρε ζεστό με τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα από πάνω.

Extra Tip: Αν θες πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε λίγο καπνιστό μπέικον ή προσούτο μαζί με τα μανιτάρια!

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Ιδιαίτερος gourmet τραχανάς

Leave a Reply

Your email address will not be published.