Τα κουλουράκια με ρούμι και σταφίδα είναι μια συνταγή για να μυρίσει όλο το σπίτι Χριστούγεννα! Τα πιο νόστιμα βουτήματα για να συνοδεύσεις τα ζεστά ροφήματα του χειμώνα δίπλα στο δέντρο που λαμπυρίζει!

Υλικά

  • 220γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
  • 75γρ άχνη ζάχαρη
  • 200γρ αλεύρι απλό
  • 75γρ κορν φλάουρ
  • 200γρ μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 80γρ σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη

Για την καραμέλα

  • 90γρ βούτυρο αλατισμένο
  • 400γρ γάλα συμπυκνωμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας golden syrup
  • 2 κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας σκούρο ρούμι
  • 80γρ σταφίδες

Εκτέλεση

ΒΗΜΑ 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200Cκαι στρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα 20 εκ. με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο να προεξέχει. Φτιάχνουμε το κουλουράκι χτυπώντας 170 γραμμάρια από το βούτυρο και τη ζάχαρη με μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη. Πιέστε μέσα στο ταψί, φροντίζοντας να είναι επίπεδο. Τρυπήστε παντού με ένα πιρούνι και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς στο ταψί.

ΒΗΜΑ 2

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την καραμέλα. Βάζουμε το βούτυρο, το συμπυκνωμένο γάλα, το χρυσό σιρόπι και τη σκούρα καστανή ζάχαρη σε μια μέτρια κατσαρόλα με μια πρέζα αλάτι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει, να σκουρύνει και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί – θα φουσκώσει, οπότε προσέξτε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε τις σταφίδες και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά, πριν τις ρίξετε πάνω στη κρύα βάση του κουλουρακιού. Αφήνουμε να κρυώσει και σταθεροποιούμε εντελώς.

ΒΗΜΑ 3

Λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα και τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να γυαλίσουν, ή σε μπεν μαρί. Σε ξεχωριστό μπολ λιώνουμε τη σοκολάτα γάλακτος. Ρίξτε τη μαύρη σοκολάτα πάνω από τη σταθεροποιημένη στρώση καραμέλας και στη συνέχεια περιχύστε τη σοκολάτα γάλακτος και ανακατέψτε με ένα ξύλινο καλαμάκι. Βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Διάβασε επίσης:

Ζυμαρικά τόνου στο φούρνο: Το φαγητό των φοιτητών!