Τα κουκιά είναι ένα παραδοσιακό όσπριο της ελληνικής κουζίνας, γεμάτο θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική γεύση. Αυτή η συνταγή θα σας δείξει πώς να μαγειρέψετε κουκιά με έναν απλό αλλά νόστιμο τρόπο που θα ενθουσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.

Υλικά:

  • 500 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα κουκιά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4-5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή νερό
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
  • Χυμό από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία Κουκιών: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα κουκιά, αφαιρέστε τα από τα λοβιά και βράστε τα για 5-7 λεπτά. Στραγγίστε και ξεπλύνετε τα με κρύο νερό. Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα κουκιά, αφήστε τα να ξεπαγώσουν.
  2. Σοτάρισμα Λαχανικών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά.
  3. Μαγείρεμα Κουκιών: Προσθέστε τα κουκιά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τον ντοματοπελτέ και τις τριμμένες ντομάτες. Ανακατέψτε για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  4. Σιγοβράσιμο: Προσθέστε το ζωμό λαχανικών ή το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι τα κουκιά να γίνουν τρυφερά και η σάλτσα να πήξει.
  5. Τελικές Πινελιές: Δοκιμάστε το φαγητό και προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι αν χρειάζεται. Αν θέλετε, προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού λίγο πριν το σερβίρισμα για επιπλέον φρεσκάδα.
  6. Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα κουκιά ζεστά, συνοδευμένα με φρέσκο ψωμί και μια σαλάτα της αρεσκείας σας.

Καλή σας όρεξη!