Το κοτόπουλο κατσαρόλας με λεμόνι και μανέστρα είναι ένα από τα αγαπημένα της οικογένειας. Αυτό είναι ένα απλό πιάτο κατσαρόλας που φέρνει άνεση και χαρά, και είναι χαρά μου να το μοιραστώ μαζί σας.
Υλικά
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο, περ. 1,5kg
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια, ξύσμα και χυμό
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ξερό εστραγκόν (ή ξερό θυμάρι)
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια
- 2 μέτρια πράσα, κομμένα σε 2εκ.
- 2 κουταλάκια του γλυκού νιφάδες θαλασσινού αλατιού (ή 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι)
- ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)
- 300g μανέστρα
- 6 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο πλατύφυλλο μαϊντανό, συν επιπλέον για σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C ή στους 160C με αέρα.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη φλόγα κατσαρόλα με ένα καλά προσαρμοσμένο καπάκι. Χρησιμοποιώ μια οβάλ κατσαρόλα μήκους 29cm, στην οποία το κοτόπουλο χωράει όμορφα, αφήνοντας μόνο ένα μικρό χώρο γύρω του για να χωρέσουν αργότερα τα λαχανικά. Βάλτε το κοτόπουλο στο καυτό λάδι, με το στήθος προς τα κάτω, και μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει η πέτσα. Στη συνέχεια, γυρίστε το κοτόπουλο προς τα πάνω.
- Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στοχεύοντας στο χώρο γύρω από το κοτόπουλο, τρίβετε το ξύσμα λεμονιού, προσθέτετε το σκόρδο και το ξερό εστραγκόν (ή το θυμάρι) και ανακατεύετε γρήγορα το λάδι όσο καλύτερα μπορείτε. Σκορπίστε τα λαχανικά γύρω από το κοτόπουλο, ακολουθούμενα από το αλάτι και τις νιφάδες τσίλι (αν χρησιμοποιείτε) και στύψτε το χυμό από τα λεμόνια.
- Ρίξτε 1,5 λίτρο κρύο νερό – καλύπτοντας όλο το στήθος εκτός από το πάνω μέρος – ξαναβάζετε σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να πάρει βράση. Μόλις βγάλει φουσκάλες, σφίξτε το καπάκι και μεταφέρετε προσεκτικά στο φούρνο για να ψηθεί για 1¼ ώρα, αν και ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί εντελώς και τα καρότα είναι μαλακά.
- Βγάζετε την κατσαρόλα από το φούρνο και προσθέτετε την μανέστρα γύρω-γύρω από το κοτόπουλο, σπρώχνοντάς το κάτω από το υγρό και ανακατεύοντάς το όσο περισσότερο μπορείτε στον περιορισμένο χώρο. Ξαναβάζετε το καπάκι και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά, οπότε η μανέστρα πρέπει να είναι μαλακιά και φουσκωμένη.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε την κατσαρόλα να σταθεί ξεσκέπαστη για 15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε. Η μανέστρα θα συνεχίσει να απορροφά τον ζωμό όπως είναι.
- Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό και στη συνέχεια πασπαλίστε λίγο ακόμα. Τοποθετήστε ένα πιάτο δίπλα στην κατσαρόλα και, στη συνέχεια, τραβήξτε απαλά το κοτόπουλο με ένα-δυο πιρούνια, αφαιρώντας τυχόν κόκαλα και δέρμα που χαλαρώνουν στο πιάτο. Είναι πιο εύκολο να το κάνετε αυτό ενώ το κοτόπουλο είναι ακόμα στην κατσαρόλα, αλλά, αν προτιμάτε, μπορείτε να δοκιμάσετε να το αφαιρέσετε σε μια σανίδα, αν και είναι πιθανό να πέσει λίγο σε κομμάτια καθώς το κάνετε. Ανακατέψτε ξανά το κοτόπουλο και τη μανέστρα και βάλτε τα σε μπολ, πασπαλίζοντας με μαϊντανό. Μπορεί επίσης να θέλετε να προσφέρετε παρμεζάνα για να την πασπαλίσετε: την προτιμώ χωρίς, αλλά υπάρχει μια ισχυρή ομάδα υπέρ της παρμεζάνας.
Συνοδέυεται υπέροχα με ένα κόκκινο κρασί Butari.
Το Grande Reserve Νάουσσα έχει ταυτιστεί με τα Οινοποιεία Μπουτάρη, αφού είναι ένα από τα πρώτα και γνωστότερα κρασιά της
Είναι το πρώτο κόκκινο κρασί, που εισήγαγε στην αγορά την έννοια της περιορισμένης και ελεγχόμενης παραγωγής από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων. Είναι το πρώτο κρασί που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και αγαπήθηκε αμέσως από την ελίτ της εποχής. Η πρώτη σημαντική σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κρασιού έχει γραφτεί με… κόκκινα γράμματα. Έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ θεωρείται σταθερά από Έλληνες και ξένους γευσιγνώστες ένα από τα πιο υψηλών προδιαγραφών ελληνικά ερυθρά κρασιά.
Το Grande Reserve είναι κρασί για το κελάρι ή για το τραπέζι. Όπως και να επιλέξει να την μεταχειριστεί κανείς, είναι κρασί που υπηρετεί πιστά την ποικιλία και την καταγωγή του, και βγάζει ασπροπρόσωπο αυτόν που την αγοράσει για να το χαρίσει, να το παλαιώσει, ή να το ανοίξει.
Πιο συγκεκριμένα, το κρασί ξεχωρίζει για το αρκετά σκούρο κόκκινο χρώμα του με τις κεραμιδί ανταύγειες αλλά και για το άρωμά του. Ντομάτα, κόκκινα φρούτα του δάσους, ελιά, σοκολάτα, καπνός και μπαχαρικά είναι αυτά που σφραγίζουν την τελική εντύπωση και καθορίζουν την πυρηνική έκρηξη στο στόμα μας. Σε γενικές γραμμές είναι το κρασί είναι στιβαρό και χαρακτηρίζεται από πολλές και ώριμες τανίνες, γεγονός που μαρτυρούν την πολύχρονη παλαίωση. Η επίγευση του κρασιού είναι μακρά και διαρκεί από ένα λεπτό, ίσως και περισσότερο, προκαλώντας στρώματα ευχάριστης γεύσης στο στόμα μας, αφού καταπιούμε. Αξίζει να σημειώσουμε πως μια μακρά επίγευση είναι χαρακτηριστικό ενός ποιοτικού κρασιού.
Συνδυάζεται με: Πικάντικα πιάτα με πλούσια μπαχαρικά. Ποικιλίες πικάντικων τυριών, όπως καπνιστό Μετσοβόνε και gouda παλαιωμένο.
Το συγκεκριμένο κρασί παντρεύει το παρελθόν με το σήμερα αφού η αξία του έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο και αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του οίνου, σαν να επρόκειτο για την καταγραφή της ίδιας της ελληνικής ιστορίας οίνου!
Εστιάζουμε στην βουτιά βαθιά στο χρόνο που καταδεικνύει την αξία του οίνου από το χθες στο σήμερα!
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;