Αν ψάχνεις για ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύσεις που θα σε ταξιδέψει κατευθείαν στην Ινδία, το κοτόπουλο μπιριγιάνι είναι η ιδανική επιλογή! Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ινδικό πιάτο με αρωματικό μπασμάτι, μπαχαρικά και ζουμερό κοτόπουλο που σιγομαγειρεύεται μέχρι να απογειώσει κάθε μπουκιά. Αν δεν έχεις ξαναδοκιμάσει να το φτιάξεις στο σπίτι, μην ανησυχείς – η συνταγή είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζεις και σίγουρα θα εντυπωσιάσει όποιον τη δοκιμάσει.
Υλικά
Για το κοτόπουλο:
- 600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (κομμένο σε κομμάτια)
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. γκαράμ μασάλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
- 1 κ.γ. σκόρδο λιωμένο
- Αλάτι & πιπέρι
Για το ρύζι:
- 2 φλιτζάνια μπασμάτι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3-4 κάρδαμα (κακουλέ)
- 3-4 γαρίφαλα
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι
- 4 φλιτζάνια νερό
Για το μαγείρεμα:
- 2 κ.σ. βούτυρο ή γκι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
- Φρέσκος κόλιανδρος & δυόσμος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Μαρινάρισμα του κοτόπουλου: Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το κοτόπουλο με το γιαούρτι, τον κουρκουμά, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το γκαράμ μασάλα, το τζίντζερ, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Το αφήνεις στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.
- Προετοιμασία του ρυζιού: Ξεπλένεις το μπασμάτι μέχρι το νερό να είναι διαυγές. Σε μια κατσαρόλα, βράζεις το νερό μαζί με τα μπαχαρικά (κανέλα, κάρδαμο, γαρίφαλο, δάφνη) και λίγο αλάτι. Προσθέτεις το ρύζι και το μαγειρεύεις μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο (90% ψημένο). Το στραγγίζεις και το αφήνεις στην άκρη.
- Μαγείρεμα του κοτόπουλου: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή γουόκ, ζεσταίνεις το βούτυρο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να γίνει καραμελένιο. Προσθέτεις τις ντομάτες, την πάπρικα και το τσίλι, και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνεις το μαριναρισμένο κοτόπουλο και σοτάρεις μέχρι να ροδίσει καλά.
- Στρώσιμο & τελικό μαγείρεμα: Σε μια κατσαρόλα ή γάστρα, στρώνεις εναλλάξ το κοτόπουλο και το ρύζι. Σκεπάζεις και μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, ώστε να δέσουν τα αρώματα.
- Σερβίρισμα: Ανακατεύεις απαλά, γαρνίρεις με φρέσκο κόλιανδρο και δυόσμο και σερβίρεις ζεστό. Συνοδεύεται τέλεια με ραΐτα (γιαούρτι με αγγούρι) και ινδικό ψωμί ναάν!
Έτοιμο να γευτείς την Ινδία σε κάθε μπουκιά; Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply