Ένα ζεστό πιάτο με κοτόπουλο από την Κοζάνη, ένα μέρος της Ελλάδας που φημίζεται για το σαφράν του. Αυτό το απλό στιφάδο από μπούτια κοτόπουλου ζωντανεύει με σαφράν, πάπρικα και δαμάσκηνα.
Υλικά
- 8 μπούτια κοτόπουλου, αφαιρεθεί το δέρμα
- πρέζα κρόκο Κοζάνης
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 ½ κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
- 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 6 στροφές μαύρο πιπέρι από πιπερόμυλο
Εκτέλεση
- Βάλτε τα μπούτια κοτόπουλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και το σαφράν. Αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Στραγγίζουμε, κρατώντας το υγρό μαγειρέματος.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ιδρώνουμε το κρεμμύδι απαλά μέχρι να μαλακώσει πολύ, περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέστε την πάπρικα, μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε τα μπούτια κοτόπουλου, περίπου 700 ml από το μαγειρικό υγρό και τα δαμάσκηνα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Εάν η σάλτσα είναι πολύ νερουλή, αφαιρέστε το κοτόπουλο, τα δαμάσκηνα και τα κρεμμύδια με μια τρυπητή κουτάλα και κρατήστε τα ζεστά όσο χαμηλώνετε τη σάλτσα, ώστε να έχετε μια μικρή ποσότητα για να ρίξετε σε κάθε μερίδα.
- Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;