Αυτή η κοτόπιτα με μπέικον είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό σε ένα οικογενειακό γεύμα.

Υλικά

  • 6 μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα
  • 4 μπαστουνάκια σέλινου, κομμένα σε κύβους
  • 4 φύλλα δάφνης, κομμένα σε φέτες
  • 200ml ξηρό λευκό κρασί
  • 300ml ζωμό κοτόπουλου
  • 250g καπνιστό μπέικον (περίπου 7 rashers), κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 50g βούτυρο
  • 60g απλό αλεύρι, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 2 κουταλιές της σούπας crème fraîche με πλήρη λιπαρά
  • 1 κουταλιά της σούπας κοκκώδη μουστάρδα
  • 2 πακέτα x 375g έτοιμη σφολιάτα με ρολό
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.
  2. Βάζουμε τα μπούτια κοτόπουλου, το σέλινο και τα φύλλα δάφνης σε μια μεγάλη πυρίμαχη κατσαρόλα, περιχύνουμε με το κρασί και το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήστε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, καλύψτε με ένα καπάκι και μεταφέρετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν τα μπούτια του κοτόπουλου. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Μόλις κρυώσει, αφαιρέστε το κρέας από τα κόκαλα του κοτόπουλου. Σπάστε το κρέας σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς πριν το μεταφέρετε σε ένα μπολ. Στραγγίζουμε το ζωμό, κρατώντας το σέλινο και πετάμε τα φύλλα δάφνης και μετράμε το υγρό. Θα πρέπει να έχετε περίπου 750ml. Εάν όχι, συμπληρώστε αυτή την ποσότητα με λίγο επιπλέον ζωμό ή λευκό κρασί.
  4. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια μπέικον σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και τσιγαρίζουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και μετά πασπαλίζουμε με το αλεύρι να γίνει ένα ρου. Ρίξτε λίγο λίγο το δεσμευμένο υγρό στο ρου, ανακατεύοντας, καθώς προσθέτετε και ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει σε μια λεία σάλτσα.
  5. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι, το κρατημένο σέλινο, την κρεμ φρέσ και τη μουστάρδα και ανακατέψτε να ενωθούν, πριν προσθέσετε τα κομμάτια κοτόπουλου. Ρίχνετε με κουτάλι τη γέμιση στο πυρίμαχο σκεύος και ισιώνετε την κορυφή. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει και μετά τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη για την πίτα. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, απλώστε κάθε φύλλο ζύμης σε πάχος περίπου 3mm. Κόψτε κάθε κομμάτι σε μακριές, χοντρές κορδέλες, πλάτους περίπου 3cm. Θα χρειαστεί να φτιάξετε αρκετά για να καλύψετε το πάνω μέρος του πιάτου, περίπου 16 συνολικά. Πλέξτε τις κορδέλες μεταξύ τους σε ένα κομμάτι λαδόκολλας, μέχρι να έχετε μια επιφάνεια αρκετά μεγάλη ώστε να καλύπτει την πίτα σας. Αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει ή, αν το επιτρέπει ο χρόνος, παγώνουμε μέχρι να στερεοποιηθεί.
  7. Βγάζετε τη γέμιση από το ψυγείο και αλείφετε τις άκρες με λίγο χτυπημένο αυγό. Σύρετε προσεκτικά το πλέγμα ζαχαροπλαστικής από τη λαδόκολλα και απλώστε πάνω από την παγωμένη γέμιση. Κόψτε την περίσσεια ζύμης γύρω από το χείλος και πιέστε ελαφρά για να σφραγιστεί.
  8. Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200C. Αλείψτε τη ζύμη με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί η ζύμη και το κοτόπουλο να βγάζει φουσκάλες. Σερβίρετε ζεστό.

Tips:

Εάν φυλάσσεται σε δοχείο ανθεκτικό στην κατάψυξη, αυτή η πίτα παγώνει καλά άψητη.

Ένα είναι σίγουρο, ότι θα την φας και θα την ευχαριστηθείς!!!

Διάβασε επίσης:

Λαζάνια κοτόπουλου: Η αγαπημένη συνταγή όλης της οικογένειας!