Το κινέζικο αφέψημα κομπούτσα, που συχνά συγχέεται με το ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση, δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς, στην πραγματικότητα αναφέρεται σε ένα παραδοσιακό κινέζικο παρασκεύασμα τσαγιού από βότανα. Ενώ το “κομπούτσα” είναι ευρέως γνωστό ως ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση που προέρχεται από τη βορειοανατολική Κίνα ή τη Μαντζουρία και αργότερα εξαπλώθηκε στη Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο, η κινεζική έκδοση μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά συστατικά και μεθόδους παρασκευής που επικεντρώνονται στα ιατρικά οφέλη παρά ζύμωση.
Παρακάτω είναι μια βασική συνταγή για ένα κινέζικο τσάι από βότανα που ενσαρκώνει το πνεύμα του παραδοσιακού αφεψήματος κομπούχα, όπως το λένε κι αλλιώς, με επίκεντρο την υγεία και την ευεξία.
Συστατικά:
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη χρυσάνθεμου
- 1 κουταλιά της σούπας goji berries
- 1 κομμάτι αποξηραμένης ρίζας γλυκόριζας (μήκους περίπου 1 ίντσας)
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη μελισσόχορτου
- Προαιρετικά: Μέλι ή ζάχαρη για γεύση
Οδηγίες:
- Ξεκινήστε μαζεύοντας όλα τα αποξηραμένα βότανα σας. Εάν κάποιο από αυτά είναι πολύ μεγάλο ή δεν έχει τη μορφή που είναι εύκολο να κοκκινίσει, ίσως χρειαστεί να τα συνθλίψετε ή να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια.
- Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, βάλτε τα 4 φλιτζάνια νερό να βράσουν.
- Μόλις βράσει το νερό, προσθέστε στην κατσαρόλα τα άνθη χρυσάνθεμου, τα μούρα goji, τη ρίζα γλυκόριζας και τα άνθη μελισσόχορτου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει.
- Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει απαλά για περίπου 20 με 30 λεπτά. Αυτό επιτρέπει σε όλες τις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων να εγχυθούν στο νερό.
- Αφού σιγοβράσουν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίζουμε το αφέψημα σε μια τσαγιέρα ή απευθείας σε φλιτζάνια. Ο στόχος είναι να αφαιρέσετε όλα τα στερεά υπολείμματα βοτάνων, αφήνοντάς σας μόνο το εγχυμένο υγρό.
- Εάν η γεύση είναι πολύ πικρή ή φυτική, μπορείτε να γλυκάνετε το αφέψημα σας με λίγο μέλι ή ζάχαρη.
- Σερβίρετε το αφέψημα ζεστό. Συνιστάται να το πίνετε φρέσκο για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
- Αν σας περισσέψει αφέψημα, μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο έως και 2 ημέρες. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλυμμένο και σε καθαρό δοχείο. Ζεσταίνετε απαλά πριν το πιείτε.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;