Αν υπάρχει ένα πιάτο που χαρακτηρίζει την κουζίνα της Κέρκυρας, αυτό είναι η παστιτσάδα! Μυρωδάτη, πικάντικη και μελωμένη, αυτή η παραδοσιακή συνταγή μαγειρεύεται με κόκορα ή μοσχάρι και αρωματίζεται με ένα μοναδικό μείγμα μπαχαρικών, γνωστό ως “σπετσερικό”. Είναι το φαγητό των Κυριακών και των γιορτών, ένα πιάτο που γεμίζει το σπίτι με αρώματα και φέρνει στο τραπέζι τη θαλπωρή της οικογενειακής παράδοσης. Αν είσαι έτοιμος να φέρεις λίγη από τη γοητεία του Ιονίου στην κουζίνα σου, ακολούθησε τη συνταγή που ακολουθεί!
Υλικά (για 4-6 άτομα):
- 1,5 κιλό κόκορα (ή μοσχάρι) κομμένο σε μερίδες
- 500 γρ. χοντρό μακαρόνι (τύπου Μπουκατίνι)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- 1 πρέζα κύμινο
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή πεκορίνο) για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Σοτάρισμα του κρέατος: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σοτάρισμα λαχανικών & μπαχαρικών: Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Μαγείρεμα με ντομάτα & κρασί: Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 1,5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.
- Βράσιμο των μακαρονιών: Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
- Σερβίρισμα: Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με λίγη από τη σάλτσα ή τα σερβίρουμε σε πιάτα με το κρέας από πάνω. Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι και απολαμβάνουμε!
Καλή απόλαυση – και προσοχή, η παστιτσάδα έχει την τάση να εξαφανίζεται από το τραπέζι σε χρόνο μηδέν!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply