Ένα πολυτελές κέικ καρότου γεμάτο με σουλτανίνες και πεκάν. Ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό.
Συστατικά
Για την τούρτα
- 200gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 75gr σουλτανίνες
- 75gr πεκάν, χοντοκομμένα
- ½ μεγάλο πορτοκάλι, μόνο το ξύσμα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- ½ ολόκληρο μοσχοκάρυδο, ψιλοτριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- πρέζα αλάτι
- 3 αυγά
- 175ml ηλιέλαιο, συν επιπλέον για λίπανση
- 175g μαλακή καστανή ζάχαρη
- 200gr καρότα, τριμμένα
Για το γλάσο με τυρί κρέμα
- 100gr ζάχαρη άχνη
- 100gr ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
- 1 κουταλάκι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 200gr πλήρες τυρί κρέμα
- ½ πορτοκάλι, μόνο το ξύσμα
- 25gr καρύδια πεκάν, χοντροκομμένα
Μέθοδος
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/160C στον αέρα. Λαδώνουμε και στρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα για κέικ με πάτο 20 εκ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τις σουλτανίνες, τα πεκάν, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και χτυπήστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι και χτυπάμε μέσα το μείγμα των αυγών μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ανακατεύουμε τα καρότα. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα του κέικ και λειαίνουμε την επιφάνεια. Ψήνετε στο κέντρο του φούρνου για 35-40 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει καλά και να είναι ελαστικό στην αφή. (Δοκιμάστε το κέικ βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.)
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει στη φόρμα για πέντε λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από τη φόρμα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει σε μια σχάρα.
- Για το γλάσο κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο και τον χυμό πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν ελαφριά και κρεμώδη. Προσθέστε το τυρί κρέμα και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή μέχρι να σφίξει αρκετά για να απλωθεί.
- Απλώνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και πασπαλίζουμε με τα πεκάν. Κόβουμε σε τετράγωνα για να σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;