Αυτό το νόστιμο κέικ έχει φρουτώδη γεύση και απογειώνεται με το παγωτό με μπαχαρικά.
Συστατικά
Για το παγωτό κάρδαμο
- 350ml γάλα πλήρες
- 150ml διπλή κρέμα
- 6–7 λοβοί κάρδαμου, αφαιρούνται οι σπόροι και αλέθονται
- 5 κρόκοι αυγών
- 100gr άχνη ζάχαρη
- πρέζα αλάτι
Για το κέικ γιαουρτιού με καρύδα και μάνγκο
- 120gr απλό γιαούρτι
- 50ml λάδι καρύδας, λιωμένο
- 150gr μαλακή καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά
- 120gr αποξηραμένη καρύδα
- 50gr απλό αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 ώριμο μάνγκο, κομμένο σε κομμάτια 1 εκ.
- μικρές χούφτες νιφάδες καρύδας, για διακόσμηση
Μέθοδος
- Για να φτιάξετε το παγωτό, βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το αλεσμένο κάρδαμο σε μια κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει βράση και στη συνέχεια αφήστε στην άκρη για τουλάχιστον μία ώρα για να εγχυθεί. Χτυπάμε μαζί σε ένα μπολ τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Επαναφέρετε το μείγμα γάλακτος σε μια αργή φυσαλίδα και στη συνέχεια περιχύστε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν γίνει ομοιογενές, αδειάζετε ξανά από ένα σουρωτήρι στην κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε αρκετά χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να καλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ανακατεύουμε σε παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Για να φτιάξετε το κέικ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C/160C Ανεμιστήρας/Αέριο 4 και στρώστε ένα ταψί 20x26cm/8×10½ με χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε το γιαούρτι, το λάδι καρύδας και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά χτυπάμε ένα-ένα τα αυγά. Προσθέστε απαλά την αποξηραμένη καρύδα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, προσέχοντας να μην αναμειχθούν υπερβολικά. Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα στο ταψί.
- Διασκορπίστε το μάνγκο σε όλο το μείγμα του κέικ – μην ανησυχείτε αν σας φαίνεται λίγο πολύ, καθώς το κέικ θα φουσκώσει γύρω του. Μεταφέρετε στο φούρνο και ψήστε για 30-35 λεπτά, μέχρι να σφίξει στην αφή και να βγει καθαρό ένα σουβλάκι που έχετε τοποθετήσει σε ένα κομμάτι που δεν είναι μάνγκο.
- Αφήστε το κέικ στη φόρμα για 5 λεπτά και στη συνέχεια ανασηκώστε το απαλά σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο πριν το σκορπίσουμε πάνω από τις νιφάδες καρύδας.
- Σερβίρετε το κέικ σε φέτες, ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με το παγωτό.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;