Πριν την πανδημία ένα τυπικό πρώτο ραντεβού θα είχε ως εξής: Θα γνώριζες κάποιον μέσω γνωστών ή online και θα συναντιόσασταν για ένα ποτό. Χωρίς να ανησυχείτε για τις αποστάσεις, θα καθόσασταν στο τραπέζι και θα φλερτάρατε πίνοντας το ποτό σας. Η μόνη σου ανησυχία θα ήταν αν ταιριάζετε. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των singles περιορίζεται στο sexting. Με τα απανωτά lockdown, οι συναντήσεις έγιναν κάπως απαιτητικές.
Αντί να συναντηθούν σε ένα bar, τα 2 μέλη τώρα κανονίζουν να βρεθούν σε εξωτερικούς χώρους. Πίσω από μάσκες και προσεκτικές κινήσεις, η πρώτη επαφή γίνεται συνήθως σε πάρκα και παραλίες. Μπορεί να είναι κάπως πρωτόγνωρη αυτά η συνθήκη. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς σχέσεων, το ραντεβού εν μέσω κορονοϊού είναι καλύτερο. Ο λόγος; Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ραντεβού αυτό καθαυτό. Οι συναντήσεις εξελίσσονται πιο φυσικά, ενώ διαρκούν περισσότερη ώρα. Αυτό είναι λογικό, γιατί κανένας δεν έχει να πάει κάπου στη συνέχεια.
Πως λειτουργεί η μάσκα και το social distancing
Το ίδιο παρατηρείται και στα ραντεβού που καταλήγουν απευθείας στο σπίτι. Αν η συνάντηση γίνει στο χώρο του ενός, στοχεύοντας κυρίως στο σεξ, η κατάσταση παραπέμπει κάπως στις πρώτες σχέσεις του Λυκείου. Οι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο και καταλήγουν σε μακροσκελείς συζητήσεις. Ενώ πριν την καραντίνα η κατάσταση θα ήταν προβλέψιμη, τώρα οι εφήμερες καταστάσεις μπορούν ευκολότερα να καταλήξουν σε ένα κανονικό ραντεβού. Οι περισσότεροι δίνουν χρόνο για να γνωρίσουν το άτομο απέναντί τους αντί να καταλήξουν κατευθείαν στο κρεβάτι.
Οι εξωτερικές συναντήσεις ταυτόχρονα φαίνεται να διώχνουν ευκολότερα και το άγχος τις πρώτης επαφής. Η επαφή με τη φύση χαλαρώνει τα άτομα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανοιχτοί να επικοινωνήσουν και να αστειευτούν μεταξύ τους. Παράλληλα, βρίσκουν και ένα μυστήριο στη διαδικασία, καθώς μπορούν να δουν μόνο το μισό πρόσωπο του συνομιλητή τους πίσω από τη μάσκα.
Επίσης, ο κορονοϊός ανάγκασε του singles να παρατήσουν τα “σενάρια” για το πρώτο ραντεβού. Σήμερα πρέπει να γίνουν πιο ευρηματικοί. Πλέον κανείς δε βγαίνει ραντεβού απλώς για να “σκοτώσει” την ώρα του. Ακριβώς επειδή απαιτεί μια ιδιαίτερη διαδικασία λόγω περιορισμών, μπαίνουν στη διαδικασία μόνο όταν πράγματι πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο!
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.