Αυτό το πιάτο με καραμελωμένο μάραθο είναι γευστικό και ιδιαίτερο. Ακολουθήστε τις οδηγίες βήμα-βήμα για να το ετοιμάσετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με μια διαφορετική γεύση.

Υλικά

  • 4 μέτριες κεφαλές μάραθου
  • 25γρ βούτυρο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 275ml μεσαίου μηλίτη
  • 55ml ξίδι μηλίτη
  • αλάτι

Μέθοδος

  1. Για να ετοιμάσετε τους βολβούς του μάραθου, πρώτα κόψτε τα φύλλα και κρατήστε τα για γαρνιτούρα. Κόψτε τις πράσινες βλαστούς διαγώνια σε σχήμα V. Αφαιρέστε τη ρίζα στο άλλο άκρο, κρατώντας τον βολβό ανέπαφο και αφαιρέστε οποιαδήποτε σκληρά ή καφέ εξωτερικά στρώματα. Κόψτε κάθε βολβό στη μέση κατά μήκος.
  2. Τοποθετήστε το μάραθο σε ατμομάγειρα με 2.5εκ βραστό νερό από κάτω. Καλύψτε και ατμίστε για 10 λεπτά. Αφαιρέστε από τον ατμομάγειρα, ρίξτε το νερό, σκουπίστε το σκεύος με χαρτί κουζίνας και επιστρέψτε το στη φωτιά.
  3. Λιώστε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο σκεύος και όταν αρχίσουν να αφρίζουν, ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το μάραθο με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Διατηρήστε τη θερμοκρασία σχετικά υψηλή και καραμελώστε για 5 λεπτά. Γυρίστε τα κομμάτια και καραμελώστε για άλλα 3 λεπτά.
  4. Συνδυάστε το μηλίτη, το ξίδι μηλίτη και λίγο αλάτι. Ρίξτε το μείγμα στο σκεύος, καλύψτε και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια γυρίστε το μάραθο και μαγειρέψτε για άλλα 20-25 λεπτά χωρίς κάλυμμα. Παρακολουθήστε προσεκτικά τα τελευταία 10 λεπτά και ελέγξτε αν έχει μαλακώσει με ένα καλαμάκι.
  5. Όταν το μάραθο είναι αρκετά μαλακό, αυξήστε τη θερμοκρασία για να μειωθούν τα υγρά και να γίνουν γλάσο. Κουνήστε το σκεύος προσεκτικά για να καλυφθούν ομοιόμορφα τα κομμάτια με το καραμελωμένο γλάσο. Μεταφέρετε σε ζεστή πιατέλα σερβιρίσματος με τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω και γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου.

Καλή σας όρεξη!

Διάβασε επίσης:

Σούπα με πράσο, μάραθο και τσίλι