Το κοκορέτσι είναι κάτι παραπάνω από ένα πατροπαράδοτο πασχαλινό έδεσμα – είναι σχεδόν ιεροτελεστία. Εκείνο το ανακάτεμα των εντοσθίων, το προσεκτικό τύλιγμα με τα έντερα και το αργό ψήσιμο στη σούβλα, ενώνει οικογένειες και φίλους γύρω από τη φωτιά με γέλια, τσουγκρίσματα και μυστικά που περνούν από γενιά σε γενιά. Όμως για να έχεις το τέλειο κοκορέτσι, πρέπει να ξεκινήσεις από τη σωστή προετοιμασία.
Το απαραίτητο καθάρισμα
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι το καλό καθάρισμα των εντοσθίων (συκώτι, πνευμόνια, καρδιά, γλυκάδια) και των εντέρων. Τα εντόσθια πλένονται καλά με άφθονο νερό και λίγο ξύδι ή λεμόνι για να φύγουν οι μυρωδιές. Τα έντερα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα: τα ξεπλένεις καλά μέσα-έξω (μια χρήσιμη τεχνική είναι να τα περάσεις από ένα ξυλάκι και να τα γυρίσεις). Μετά, μουλιάζουν σε λεμονόνερο για αρκετή ώρα.
Κοπή και μαρινάρισμα
Τα εντόσθια κόβονται σε κομμάτια μέτριου μεγέθους και, αν θέλεις έξτρα νοστιμιά, μπορείς να τα μαρινάρεις με ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο από την προηγούμενη μέρα. Έτσι τραβάνε αρώματα και μαλακώνουν ακόμα περισσότερο.
Το στήσιμο στη σούβλα
Ξεκινάς με το πέρασμα των κομματιών στη σούβλα εναλλάξ – συκώτι, καρδιά, πνευμόνια – ώστε να υπάρχει ισορροπία στη γεύση. Τα γλυκάδια καλό είναι να μπαίνουν στη μέση. Αφού τελειώσει το πέρασμα, ξεκινά το τύλιγμα με τα έντερα. Προσοχή: τα τυλίγεις σφιχτά, σαν πλεξούδα, για να μη «σκάσει» κατά το ψήσιμο και να κρατήσει τα υλικά δεμένα.
Το σωστό ψήσιμο
Το κοκορέτσι θέλει υπομονή. Ψήνεται αργά, για τουλάχιστον 2 με 2,5 ώρες, σε μέτρια φωτιά. Κατά διαστήματα, το λαδώνεις με ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι και ρίγανη, για έξτρα νοστιμιά και τραγανή πέτσα.
Το μυστικό της επιτυχίας
Η επιτυχία στο κοκορέτσι δεν κρύβεται μόνο στην τεχνική, αλλά και στην αγάπη με την οποία το ετοιμάζεις. Βάλε μουσική, φώναξε παρέα, άναψε τη φωτιά και κάνε την προετοιμασία μέρος της πασχαλινής χαράς. Γιατί το κοκορέτσι τρώγεται, αλλά πρώτα γιορτάζεται.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply