Μια νόστιμη, αλλά πιο ελαφριά κοτόπιτα φτιαγμένη με ζαχαροπλαστική. Το Filo ψήνεται γρήγορα, οπότε προσέχετε το στο φούρνο για να μην ροδίσει υπερβολικά.

Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
  • 3 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα (περίπου 500g), κομμένα σε κομμάτια περίπου 2cm
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300g μανιτάρια κάστανο, κομμένα στο μισό ή στα τέταρτα αν είναι μεγάλα
  • 4 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο εστραγκόν ή μαϊντανό
  • 400ml ζωμός κοτόπουλου, φτιαγμένος με 1 κύβο
  • 4 κουταλιές της σούπας crème fraîche με μειωμένα λιπαρά
  • 2 x φύλλα ζύμης με φύλλο (περίπου 85g)
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  1. Τοποθετούμε ένα ταψί στο φούρνο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C Ανεμιστήρας.
  2. Αλείφουμε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου, αλατοπιπερώστε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τηγανίστε τα για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά ή μέχρι να πάρουν ελαφρά χρώμα από όλες τις πλευρές. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο.
  3. Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά, αλείψτε με λίγο ακόμα λάδι (φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής από σιλικόνη). Τηγανίζουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  4. Πασπαλίζουμε από πάνω το αλεύρι, το σκόρδο και το εστραγκόν ή τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέστε σταδιακά τον ζωμό, λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  5. Ανακατεύουμε μέσα την κρέμα φρεϊς και επιστρέφουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι. Προσαρμόστε το καρύκευμα στη γεύση και βάλτε το σε ένα ζεστό πιάτο 1 λίτρου.
  6. Κόβουμε κάθε φύλλο ζύμης σε τρεις φαρδιές λωρίδες και αλείφουμε ελαφρά με το υπόλοιπο ηλιέλαιο. Τρίψτε κάθε φύλλο χαλαρά και στρώστε το πάνω από τη γέμιση της πίτας. Ψήνετε στο ταψί στο κέντρο του φούρνου για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να αφρίσει η γέμιση. Σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία!