Αυτό το εύκολο, κρεμώδες επιδόρπιο είναι λιγότερο πυκνό από μια παραδοσιακή πουτίγκα, αλλά εξακολουθεί να είναι γεμάτο με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά.

Συστατικά

  • 4 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 4 κουταλιές της σούπας σκούρο ρούμι
  • 6 φύλλα ζελατίνας
  • 1 λίτρο διπλή κρέμα
  • 120g άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, για γεύση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1 χούφτα μούρα, όπως φραγκοστάφυλα, για σερβίρισμα

Μέθοδος

  1. Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μικρό μπολ και τις σκεπάζουμε με το ρούμι. Αφήστε στην άκρη να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε και πιέστε τυχόν περίσσεια υγρού χρησιμοποιώντας τα χέρια σας.
  3. Σε ένα τηγάνι με βαριά βάση ζεσταίνουμε τη διπλή κρέμα, τη ζάχαρη και τα αλεσμένα μπαχαρικά. Αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει το μείγμα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  4. Αποσύρουμε το μείγμα της κρέμας από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη στραγγισμένη ζελατίνη μέχρι να διαλυθεί. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε στο μείγμα της κρέμας (πετάξτε το υγρό μουλιάσματος).
  5. Ρίξτε το μείγμα σε δέκα φορμάκια των 200ml ή ραμεκίν, γεμίζοντας τα μέχρι τα τρία τέταρτα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς, στη συνέχεια σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες ή μέχρι να δέσει.
  6. Για να σερβίρετε, βουτάτε τα ραμεκίνς για λίγο σε ζεστό νερό για να χαλαρώσει κάθε πανακότα και τα βάζετε σε πιάτα σερβιρίσματος. Σκορπίζουμε από πάνω μερικά φραγκοστάφυλα για γαρνίρισμα.

Καλή επιτυχία!